Pregled događanja prema:

NLO nad Pulom...

nedeljko dragic potpis (2)-crop

NLO nad Pulom… i druge filmske karikature Nedeljka Dragića
KUSTOS IZLOŽBE: Veljko Krulčić

O IZLOŽBI: 
Iako je u najširoj javnosti ponajprije poznat po animiranim filmovima i po Zagiju, maskoti „Univerzijade ’87.“, Nedeljko Dragić je svoju stvaralačku karijeru započeo 50-ih godina prošlog stoljeća upravo kao karikaturist na stranicama „Kerempuha“ i „Vjesnika“.

Iako se umjetnikovo bavljenje karikaturom proteglo duže od pola stoljeća, dojam je da je upravo to područje u Dragićevu slučaju nekako najmanje istraženo i iznova javno prezentirano. Šteta, jer se radi o istinskom velemajstoru ovog novinskog žanra, odnosno umjetničke discipline; a čije karikature – od kojih su mnoge bez riječi – pršte od crtačke jednostavnosti, scenarističke utemeljenosti, ironičnosti, ali i od duhovitosti „s pokrićem“.
Film i kinematografija među onim su temama kojima se Dragić često i rado vraćao. Njegove karikature na te teme tako nalazimo na stranicama „Vjesnika“, „Kerempuha“, „Arene“, „VUS“-a, „Ježa“, „Filmske kulture“, „Biltena DFRH“-a…, a izbor (od više stotina nacrtanih) prezentiramo na izložbi.

Naravno, Pula i festival bili su nezaobilazna tema Nedeljku Dragiću kao karikaturisti. Uostalom, drugačije nije ni moglo biti – jer sam kaže: „Pula je bila sinonim za film. Kad bi netko spomenuo Pulu nitko ne bi pomislio na brodogradilište, na turizam, na grad, nego na film i na Arenu. Pulski festival je bio pojam za glamur na socijalistički način. Čak je i jedan list, u kojem sam i sam surađivao, nosio naziv „Arena“ – upravo zbog festivala. San svakog filmskog radnika i umjetnika je bio posjetiti pulski festival. I kada me je Martin Bizjak pozvao jednom prilikom da napravim animiranu špicu za festival, a drugi put da budem član žirija, objeručke sam odmah prihvatio.“

Nedeljko Dragić rođen je 13. rujna 1936. godine u naselju Paklenica kod Novske. Djetinjstvo i školske dane provodi u Slavonskom Brodu, a 1955. dolazi u Zagreb. Započinje studij prava, a paralelno s time crta karikature i radi kao tehnički urednik u nizu listova. Studij ne dovršava, ali se 1960. priključuje ekipi animatora u „Zagreb filmu“. Isprva radi kao crtač i scenograf, a od 1964. je samostalni autor – scenarist, glavni crtač, animator i režiser. U kratkom razdoblju nametnuo se stručnoj javnosti (ali i gledateljima) u zemlji i inozemstvu, te stječe status autora svjetskog ranga. Neki od njegovih fundamentalnih ostvarenja su „Idu dani“, „Tup-tup“, „Dnevnik“, „Slike iz sjećanja“, za koja je dobivao nagrade na najuglednijim festivalima, uključujući i nominaciju za Oscara, zahvaljujući čemu je postao i članom Američke filmske akademije.
Animirani film i karikatura tek su dio svestrane i bogate umjetničke karijere Nedeljka Dragića. Još se bavio: stripom („Tupko“ – Grand prix na svjetskom festivalu u Montrealu), ilustriranjem knjiga, dizajnom plakata, izradom špica, komercijalnom grafikom, reklamnim crtićima, kazališnom scenografijom…

Od 1991. živi i stvara u Munchenu. Nedeljko Dragić je ove godine dobio nacionalnu nagradu „Vladimir Nazor“.

Mjesto događanja:

Kategorija

Odaberite dane:

  • Pon
  • Uto
  • Sri
  • Čet
  • Pet
  • Sub
  • Ned

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter
novi-t-mobile-logob

Partner festivala.