Pregled događanja prema:

Međunarodni program

Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija. Na njenom otvaranju 18. lipnja 1938. godine prikazan je film La chaste Suzanne redatelja Andréa, a revija je trajala do 28. kolovoza.

Nakon Drugog svjetskog rata, godinu dana prije revije domaćih filmova u Areni, koja se danas broji kao prvi festival igranog filma u Puli, organizirana je revija stranih filmova. Od 13. do 23. kolovoza 1953. godine prikazano je devet filmova, među kojima se našao i Kurosawin Rašomon. Upravo izniman uspjeh međunarodne filmske revije (sa 50 tisuća gledatelja) etablirao je Arenu kao idealnu lokaciju za filmski festival.

1955. u nazočnosti pokrovitelja, jugoslavenskog predsjednika Tita, prikazana su Tri novčića u fontani, prvi u Hrvatskoj prikazani film u cinemaskopu. Kroz cijelu kasniju povijest Festivala u različitim se programima prikazuju strani filmovi i koprodukcije, a 2001. Pula i službeno postaje festival hrvatskog i europskog filma. Prvi europski film koji osvaja Veliku zlatnu Arenu jest 101 Rejkjavik islandskog redatelja Baltasara Kormakura.

2003. godine na 50. jubilarnom Festivalu projekciji filma Callas Forever prisustvuje Jeremy Irons, dok John Malkovich u TV-spotu snimljenom u Puli poziva gledatelje na Festival. Godine 2005. pokreću se međunarodni programi Europolis-Meridijani u kino dvorani te PoPularni program u Areni. 2007. međunarodni program Festivala seli se na atraktivni Kaštel, gdje ga otvara Greta Scacchi, a Zlatnu Arenu za najboljeg stranog redatelja osobno preuzima Jiří Menzel. 2008. otvara se Kino Valli u nazočnosti Christophera Leeja, koji u Areni preuzima Posebnu Zlatnu Arenu za doprinos filmskoj umjetnosti.

2009. pokreće se retrospektivni program posvećen velikim svjetskim redateljima: prva retrospektiva posvećena je Pedru Almodovaru, a potonje Giuseppeu Tornatoreu, Claudeu Chabrolu i Jamesu Ivoryu koji 2011. osobno preuzima Zlatnu Arenu za životno djelo.

2010. program Europolis gostuje na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Šibeniku i Zadru, a gostovanja se nastavljaju i narednih godina.

Prva zemlja prijatelj Festivala je Italija 2011. godine, a slijedi je Francuska 2012., dok je 2013. godine Međunarodni program Festivala posvećen Europskoj uniji, čijom članicom Hrvatska postaje 1. srpnja 2013. godine. Biti će prikazano 27 filmova iz 27 zemalja članica Europske unije te 5 iz ostalih 5 članica programa MEDIA, i to u 3 programa: Europolis, programu za djecu Pulica i novopokrenutom programu europskog kratkog filma. 

 

 

Arena

Međunarodni program

 • these-final

  nedjelja, 20. srpnja u 23:30,

  Ti posljednji sati

  , , | | 86 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Zak Hilditch

  SCENARIJ Zak Hilditch
  KAMERA Bonnie Elliott
  MONTAŽA Nick Meyers, Meredith Watson Jeffrey
  ZVUK Emma Bortignon
  GLAZBA Cornel Wilczek, Alex Akers
  ULOGE Nathan Phillips, Angourie Rice, Jessica de Gouw, Kathryn Beck, Daniel Henshall, Sarah Snook, Lynette Curran

  PRODUCENTICA Liz Kearney
  PRODUKCIJA 8th In Line Production
  KOPRODUKCIJA ScreenWest, Lottery West, Screen Australia, Melbourne International Film Festival Premiere Fund
  DISTRIBUCIJA Celluloid Nightmares

  Posljednji je dan na Zemlji, dvanaest sati prije događaja koji će prekinuti život kakav poznajemo. James se probija gradom u kojem vlada bezakonje do zabave koja će označiti kraj svih zabava. Po- malo nerado spašava život djevojčice Rose koja očajnički traga za ocem. Osjetivši iznenadni teret odgovornosti, dok vrijeme izmiče, James je prisiljen zapitati se što je doista važno.

  Zak Hilditch studirao je režiju na Sveučilištu Curtin u Zapadnoj Australiji, gdje je 2004. godine završio specijalistič- ki studij. Godine 2006. osvojio je nagradu za najboljeg mladog redatelja na dodjeli filmskih nagrada WA Screen Awards. Godine 2012. njegova kratkometražna znanstvenofantastična drama Prijenos uvrštena je u natjecateljski program festivala Tribeca. Na dodjeli nagrada Australske akademije filmske i televizijske umjetnosti (AACTA) osvaja nagradu za najbolji scenarij kratkometražnog filma. Ti posljednji sati njegov je prvi profesionalni igrani film.

 • mali-genijalac-crop

  ponedjeljak, 21. srpnja u 23:30,

  Mali genijalac

  | , | 105 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Jean-Pierre Jeunet

  SCENARIJ Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant PREMA ROMANU The Selected Works of T.S. Spivet, Reif Larsen
  KAMERA Thomas Hardmeier
  MONTAŽA Hervé Schneid
  GLAZBA Denis Sanacore
  ULOGE Helena Bonham Carter, Judy Davis, Callum Keith Rennie, Kyle Catlett, Niamh Wilson, Jakob Davies, Rick Mercer, Dominique Pinon

  PRODUCENTI Frédéric Brillion, Gilles Legrand, Jean-Pierre Jeunet, Suzanne Girard
  PRODUKCIJA Epithete Films, Tapioca Films, Filmarto
  KOPRODUKCIJA Gaumont, France 2 Cinema
  DISTRIBUCIJA Gaumont

  T. S. Spivet živi na udaljenom ranču u Montani sa svojim roditeljima, sestrom Gracie i bratom Laytonom. Darovito dijete koje obožava znanstvene predmete, izumio je perpetuum mobile i dobio prestižnu nagradu Baird koju dodjeljuje Smithsonian Institution. Roditeljima ostavlja poruku i ukrcava se u teretni vlak da bi stigao na drugi kraj Sjedinjenih Država i primio nagradu. No, nitko ne pomišlja da je sretni dobitnik desetogodišnjak s mračnom tajnom.

  Jean-Pierre Jeunet počeo je redateljsku karijeru snimajući kratkometražne filmove zajedno s umjetnikom Marcom Carom. Njihov dugometražni prvijenac je Delikatese (1991), a zatim snimaju Grad izgubljene djece (1995). Međunarodna slava otvara vrata Hollywooda pa Jeunet režira Alien: Uskrsnuće (1997) u Sjedinjenim Državama. Godine 2000. vraća se u Francusku gdje snima Amélie i Duge zaruke.

  San Sebastian International Film Festival 2013, Nagrade Cezar César Awards 2014 (nabolja kamera), Sydney Film Festival 2014

 • 22jumpstreet

  utorak, 22. srpnja u 23:30,

  22 Jump Street

  , | | 112 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Phil Lord, Christopher Miller

  SCENARIJ Michael Bacall, Oren Uziel, Rodney Rothman
  KAMERA Barry Peterson
  MONTAŽA David Rennie
  SCENOGRAFIJA Steve Saklad
  KOSTIMOGRAFIJA Leesa Evans
  GLAZBA Mark Mothersbaugh

  ULOGE Jonah Hill, Channing Tatum, Peter Stormare, Ice Cube

  PRODUCENTI Neal H. Moritz, Jonah Hill, Channing Tatum
  DISTRIBUCIJA (HR) SALES Continental film

  Nakon što su prošli kroz srednju školu (dvaput), policajce Schmidta i Jenka očekuju velike stvari nakon što preuzmu tajni zadatak i nađu se na lokalnom fakultetu. Ali nakon što Jenko upozna svoju srodnu dušu u atletskom timu, a Schimdta preokupiraju predavanja boemske umjetnosti, obojica započinju ozbiljno preispitivati svoje partnerstvo. Ubrzo se njih dvojica neće samo susresti s pro- blemom rješavanja slučaja zbog kojeg su uopće došli na fakultet – već će morati otkriti posjeduju li volju i želju da stupe u prijateljski odnos kakav imaju stariji, ozbiljni ljudi.

  Phil Lord i Christopher Miller upoznali su se na Fakultetu Dartmouth. Danas su produktivan spisateljski i redatelj- ski duo koji je radio neke od najpoznatijih suvremenih komedija, uključujući LEGO film, 21 Jump Street i Oblačno s ćuftama. Radili su kao scenaristi i zamjenici izvršnog producenta na televizijskoj seriji Kako sam upoznao vašu majku, koja je osvojila nagradu Emmy.

 • CHEF_04167-crop

  srijeda, 23. srpnja u 23:30,

  Glavni kuhar

  , | | 114 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Jon Favreau

  SCENARIJ Jon Favreau
  KAMERA Kramer Morgenthau
  MONTAŽA Robert Leighton
  SCENOGRAFIJA Denise Pizzini

  ULOGE Jon Favreau, John Leguizamo, Bobby Cannavale, Emjay Anthony, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Sofia Vergara, Oliver Platt, Amy Sedaris, Robert Downey Jr.

  PRODUCENTI Sergei Bespalov, Jon Favreau, Karen Gilchrist
  PRODUKCIJA Aldamisa Entertainment
  DISTRIBUCIJA Aldamisa Entertainment, Open Road Films

  Ne želeći kompromitirati svoju kreativnost zbog vlasnika restorana, glavni kuhar Carl Casper izne- nada daje otkaz u poznatom restoranu u Los Angelesu, nakon čega mora smisliti što dalje. U Mia- miju se udruži sa svojom bivšom ženom, prijateljem i sinom, s kojima planira pokrenuti restoran na kotačima. Putujući, kuhar Carl vraća se svojim korijenima te raspiruje strast prema kuhinji, životu i ljubavi.

  Jon Favreau (1966.) redatelj je, scenarist i glumac koji pred sebe neprestano stavlja nove izazove u obliku različitih projekata. Na malim je ekranima nedavno za NBC režirao pilot za seriju Sve zbog jednog dječaka. Radio je kao izvršni producent i redatelj pilota za NBC-evu znanstveno-fantastičnu dramsku seriju Revolucija. Filmovi: Ka- uboji i izvanzemaljci (2011.), Iron Man 2 (2010.), Iron Man (2008.), Zathura: svemirska avantura (2005.), Vilenjak (2003.), Mafijaši početnici (2001.).

 • i-origins

  petak, 25. srpnja u 23:30,

  Ishodište

  , , | | 107 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Mike Cahill

  SCENARIJ, MONTAŽA Mike Cahill
  KAMERA Markus Förderer
  SCENOGRAFIJA Tania Bijlani
  GLAZBA Will Bates, Phil Mossman

  ULOGE Michael Pitt, Brit Marling, Astrid Berges-Frisbey, Steven Yeun

  PRODUCENTI Mike Cahill, Hunter Gray, Alex Orlovsky
  PRODUKCIJA Verisimilitud, WeWork Studios
  KOPRODUCENTI Becky Glupczynski, Phaedon Papadopoulos
  KOPRODUKCIJA Bersin Pictures, Penny Jane Films
  DISTRIBUCIJA (HR) Blitz film i video (SVIJET WORLD) WME, Los Angeles

  Ishodište priča je o molekularnom biologu dr. Ianu Grayju koji proučava evoluciju oka. Shvaća da posao prožima njegov život nakon kratkog susreta s egzotičnom djevojkom. Nastavljajući svoje istraživanje s partnericom Karen, godinama poslije dolazi do nevjerojatna otkrića koje ima dale- kosežne implikacije te koje poljulja njegova znanstvena i duhovna uvjerenja. Putujući na drugi kraj svijeta, stavit će sve na kocku kako bi potvrdio svoju teoriju.

  Mike Cahill (1979.) diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu Georgetown 2001. godine. Tijekom studija zbližava se s Brit Marlin, koja postaje njegova stalna suradnica. Tijekom života na Kubi snimaju Boxers and Ballerinas (2004.), dokumentarni film o sukobu između Kube i SAD-a. Cahillovo debitantsko igranofilmsko ostvarenje Druga Zemlja (2011.) osvaja posebnu nagradu žirija te nagradu Alfred P. Sloan za najbolji igrani film u Sundanceu 2011. godine. Ishodište njegov je drugi igrani film.

 • planes 2

  subota, 26. srpnja u 22:15,

  Avioni 2: Nebeski vatrogasci

  , , | | 84 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Roberts Gannaway

  SCENARIJ Jeffrey M. Howard
  MONTAŽA Jeremy Milton
  SCENOGRAFIJA Toby Wilson
  GLAZBA Mark Mancina

  GLASOVI Hrvoje Klobučar, Siniša Popović, Ana Kraljević, Draško Zidar, Livio Badurina, Ranko Zidarić, Ranko Stojić, Robert Ugrina, Hana Hegedušić, Lana Barić, Doris Pinčić

  PRODUCENT Ferrell Barron
  PRODUKCIJA DisneyToon Studios
  DISTRIBUCIJA Walt Disney Pictures

  Avioni 2: Nebeski vatrogasci nastavak je Disneyevih Aviona (2013.) i predstavlja dinamičnu ekipu elitnih nebeskih vatrogasaca koji štite povijesni Nacionalni park Piston Peak od vatrene stihije. Kada Praško Brzić shvati da mu je motor pokvaren i da se možda više nikada neće utrkivati, kreće u svijet zračnog vatrogastva. Priključuje se spasilačko-vatrogasnom helikopteru veteranu i njegovu hrabrom timu koji čine protupožarni zrakoplov, helikopter teškonosač, nekadašnji vojni transporter i živahna skupina hrabrih terenskih vozila. Hrabra ekipa zajednički se bori protiv strašnog požara, a Praško Brzić shvati što znači biti junak vrijedan divljenja.

  Roberts Gannaway diplomirao je na Školi filma i televizije Sveučilišta Južna Kalifornija (1989). Poznat je po tele- vizijskoj seriji Kuća miša (2001.) te filmovima Mickyjeva kuća lopova (2001.) i Stitch! Film (2003.).

 • these-final

  subota, 26. srpnja u 23:59,

  Ti posljednji sati

  , , | | 86 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Zak Hilditch

  SCENARIJ Zak Hilditch
  KAMERA Bonnie Elliott
  MONTAŽA Nick Meyers, Meredith Watson Jeffrey
  ZVUK Emma Bortignon
  GLAZBA Cornel Wilczek, Alex Akers
  ULOGE Nathan Phillips, Angourie Rice, Jessica de Gouw, Kathryn Beck, Daniel Henshall, Sarah Snook, Lynette Curran

  PRODUCENTICA Liz Kearney
  PRODUKCIJA 8th In Line Production
  KOPRODUKCIJA ScreenWest, Lottery West, Screen Australia, Melbourne International Film Festival Premiere Fund
  DISTRIBUCIJA Celluloid Nightmares

  Posljednji je dan na Zemlji, dvanaest sati prije događaja koji će prekinuti život kakav poznajemo. James se probija gradom u kojem vlada bezakonje do zabave koja će označiti kraj svih zabava. Po- malo nerado spašava život djevojčice Rose koja očajnički traga za ocem. Osjetivši iznenadni teret odgovornosti, dok vrijeme izmiče, James je prisiljen zapitati se što je doista važno.

  Zak Hilditch studirao je režiju na Sveučilištu Curtin u Zapadnoj Australiji, gdje je 2004. godine završio specijalistič- ki studij. Godine 2006. osvojio je nagradu za najboljeg mladog redatelja na dodjeli filmskih nagrada WA Screen Awards. Godine 2012. njegova kratkometražna znanstvenofantastična drama Prijenos uvrštena je u natjecateljski program festivala Tribeca. Na dodjeli nagrada Australske akademije filmske i televizijske umjetnosti (AACTA) osvaja nagradu za najbolji scenarij kratkometražnog filma. Ti posljednji sati njegov je prvi profesionalni igrani film.

INK

Međunarodni program

 • jimmy's hall pic 4-crop

  subota, 19. srpnja u 18:00,

  Jimmyjeva dvorana

  | , | 109 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Ken Loach

  SCENARIJ Paul Laverty
  KAMERA Robbie Ryan
  MONTAŽA Jonathan Morris
  SCENOGRAFIJA Fergus Clegg
  KOSTIMOGRAFIJA Eimer Ní Mhaoldomhnaigh
  GLAZBA George Fenton

  ULOGE Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Francis Magee, Aisling Franciosi, Andrew Scott, Brían F. O’Byrne

  PRODUCENTICA Rebecca O’Brien
  PRODUKCIJA Sixteen Films, Why Not Productions, Wild Bunch, Element Pictures
  DISTRIBUCIJA Wild Bunch

  Godine 1921. grijeh Jimmyja Graltona bio je taj što je otvorio plesnu dvoranu u ruralnom dijelu Irske u koju su mladi ljudi dolazili da bi učili, razgovarali i sanjali. No povrh svega da bi plesali i zabavljali se. Jimmyjeva dvorana slavi duh tih slobodoumnika.

  Ken Loach (Nuneaton, 1936.) poznat je po naturalističkim i socijalno realističnim temama. Njegovi filmovi Tajni plan (1990.) i Teška vremena (1993.) osvajaju posebnu nagradu žirija u Cannesu, Riff-Raff (1991.) Europsku filmsku nagradu za najbolji film, Zemlja i sloboda (1995.) nagradu FIPRESCI i nagradu Ekumenskog žirija u Cannesu te Europsku filmsku nagradu za najbolji film, a Vjetar koji povija ječam (2006.) Zlatnu palmu. Godine 2014. dodijeljen mu je počasni Zlatni medvjed na festivalu u Berlinu.

 • tom-crop

  nedjelja, 20. srpnja u 18:00,

  Tom na farmi

  , | , | 102 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Xavier Dolan

  SCENARIJ  Xavier Dolan, Michel Marc Bouchard
  KAMERA André Turpin
  MONTAŽA Xavier Dolan
  SCENOGRAFIJA Anne Pritchard
  GLAZBA Gabriel Yared

  ULOGE Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy, Evelyne Brochu

  PRODUCENTI Xavier Dolan, Nathanaël Karmitz, Charles Gillibert
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA MK2 Production

  Tom je zaposlen u marketinškoj agenciji kao copywriter. Putuje na selo na pogreb svoga dečka Gui- llaumea, no iznenadi se kad shvati da ondje nitko ne zna za njega niti za njegovu vezu s preminulim. Guillaumeov brat ubrzo postavlja pravila uvrnute igre. Kako bi zaštitio obiteljski ugled i majku pre- minuloga, Tom mora glumiti mirotvorca u domu čija mračna prošlost nagoviješta još veću nevolju njegova putovanja na imanje.

  Xavier Dolan (1989.) je glumac, scenarist i redatelj. Međunarodnu slavu stekao je debitantskim igranim filmom Ubio sam majku (2009.) koji je osvojio tri nagrade u sekciji Director’s Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. Njegov drugi igrani film Izmišljene ljubavi (2010.) premijerno je prikazan u kategoriji Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu 2010. godine te je osvojio glavnu nagradu u službenom natjecateljskom programu festivala u Sydneyu. Za ulogu u njegovu trećem filmu U svakom slučaju, Laurence (2012.) Suzanne Clément osvojila je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu 2012. godine (Un Certain Regard).

 • invisible-woman-crop

  ponedjeljak, 21. srpnja u 18:00,

  Nevidljiva žena

  | | 111 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Ralph Fiennes

  SCENARIJ Abi Morgan
  KAMERA Rob Hardy
  MONTAŽA Nicolas Gaster
  SCENOGRAFIJA Maria Djurkovic
  GLAZBA Ilan Eshkeri

  ULOGE Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Tom Hollander, Joanna Scanlan
  PRODUCENTICA Gabrielle Tana
  PRODUKCIJA Headline Pictures, Magnolia Mae Films
  DISTRIBUCIJA WestEnd Films

  Učiteljica Nelly sretno je udana majka, no progone je duhovi prošlosti. Izazvana kajanjem i grizo- dušjem, njezina sjećanja vode nas u vrijeme njezine veze s Charlesom Dickensom, s kojim je dijelila uzbudljivo ali krhko suučesništvo. Kazalište je Dickensova životvorna arena. U svojim emocijama Dickens je dosljedniji u radu, na sceni, nego u životu. Nelly postaje njegova strast i njegova muza, no tajnost je cijena koju oboje moraju platiti, a Nelly mora pristati na ulogu nevidljive žene.

  Ralph Fiennes (1962.) britanski je glumac poznat po kazališnoj i filmskoj karijeri. Studirao je na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (RADA). Osvojio je brojne nagrade za svoje uloge, uključujući dvije nominacije za nagradu Oscar za najboljeg glumca za uloge u filmovima Schindlerova lista (1993.) i Engleski pacijent (1996.). Počeo je režirati 2012. godine snimajući filmsku verziju Shakespearova Koriolana. Nevidljiva žena njegov je drugi igrani film.

 • pismo

  utorak, 22. srpnja u 18:00,

  Pismo

  | | 15 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Sergei Loznitsa

  SCENARIJ, MONTAŽA  Sergei Loznitsa
  KAMERA  Pavel Kostomarov
  PRODUCENTI  Sergei Loznitsa, Maria Choustova-Baker
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA  Atoms & void

  Psihijatrijska bolnica smještena je u staroj drvenoj kući u selu na sjeverozapadu Rusije. Čini se da su mjesto i njegovi žitelji daleko od civilizacije. U ovom netaknutom okruženju ne čuje se artikulirani ljudski glas, a bol je prigušena.

  Sergej Loznica (1964.) diplomirao je primijenjenu matematiku i filmsku režiju. Njegov debitantski dugometražni film Sreća moja (2010.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Na istome festivalu dvije godine poslije njegov film U magli osvaja nagradu FIPRESCI.

 • prica-za-modline

  utorak, 22. srpnja u 18:00,

  Priča za Modline

  | | 26 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA  Sergio Oksman

  SCENARIJ  Carlos Muguiro, Emilio Tomé, Sergio Oksman
  KAMERA  Migue Amoedo
  MONTAŽA  Fernando Franco, Sergio Oksman

  PRODUCENT  Sergio Oksman
  PRODUKCIJA  Dok Films

  Nakon uloge u filmu Rosemaryna beba Romana Polanskog Elmer Modlin pobjegao je sa ženom i sinom. Zatvorili su se u mračan stan. Nakon trideset godina stotine obiteljskih fotografija i doku- menata pojavilo se na pločniku.

  Sergio Oksman rođen je 1970. godine u Sao Paulu. Studirao je novinarstvo i režiju. Predaje režiju u Madridu i direktor je produkcijske kuće Dok Films.

 • smrt-sjene

  utorak, 22. srpnja u 18:00,

  Smrt sjene

  | , | 20 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA Tom Van Avermaet

  SCENARIJ Tom Van Avermaet
  KAMERA Stijn Van Der Veken
  MONTAŽA Dieter Diependaele

  ULOGE Matthias Schoenaerts, Peter Van den Eeden, Laura Verlinden, Benjamin Ramon
  PRODUCENTICA Ellen De Waele
  PRODUKCIJA Serendipity Films, Perspective Films
  DISTRIBUCIJA Premium Films

  Nathan Rijckx, vojnik koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu, zatočen je u limbu između života i smrti, no skupljajući sjene može dobiti drugu priliku za život i ljubav.

  Prvi profesionalni film Toma Van Avermaeta (1982.) nakon diplomskog filma Vrijeme snova (2006.), Smrt sjene, osvojio je na- gradu Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film i nominaciju za Oscara.

 • jutro

  utorak, 22. srpnja u 18:00,

  Jutro

  | , | 20 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA  Cathy Brady

  SCENARIJ  Sarah Woolner, Cathy Brady
  KAMERA  Nick Cooke
  MONTAŽA  Matteo Bini

  ULOGE  Eileen Walsh, Johnny Harris

  PRODUCENTICA  Cathy Brady
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA  CherryRED Pictures LTD

  Rastresena žena ne želi da je itko uznemirava, ali zvono na vratima na prestaje zvoniti, i posjetitelj ne želi otići dok mu ne otvori.

  Cathy Brady diplomirala je 2010. godine na Nacionalnoj filmskoj školi irskog Instituta za umjetnost, dizajn i tehnologiju. Njezin prvi film Small Change osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film 2011. godine na Irskim nagradama za televiziju i film. Film je prikazan na Sundanceu i Palm Springsu.

   

 • iako-znam-da-je-rijeka-presusila

  srijeda, 23. srpnja u 18:00,

  Iako znam da je rijeka presušila

  | , , , | 19 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Omar Robert Hamilton

  SCENARIJ, KAMERA, MONTAŽA Omar Robert Hamilton

  ULOGE Kais Nashif, Maya Abu Alhayyat, Selwa Nakkara, Hussam Ghosheh
  PRODUCENT Louis Lewarne
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA RiverDry Film

  Vratio se u Palestinu. Putujući zemljom ponovno proživljava trenutke izbora zbog kojega je otišao u Ameriku i sile prošlosti koje ga sada vode kući.

  Omar Robert Hamilton neovisni je filmaš, producent Palestinskog festivala književnosti i osnivač medijske organizacije Mosireen Collective u Kairu. BBC i Al Jazeera prikazivali su njegove filmove, njegovi članci objavljivani su u The Guardianu, na BBC-u, u časopisu The Big Issue, a njegove fotografije u The Guardianu, The Economistu i na portalu The Daily Beast.

 • zima

  srijeda, 23. srpnja u 18:00,

  Zima

  | | 13 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Cristina Picchi

  SCENARIJ, MONTAŽA  Cristina Picchi
  KAMERA  Saulius Lukoševičius

  PRODUCENTI  Tanya Petrik, Guillaume Protsenko
  PRODUKCIJA  Mirumir Studio

  Zima prikazuje stvarnost u kojoj je granica između života i smrti toliko tanka da se ponekad go- tovo gubi. Putovanje sjeverom Rusije i Sibirom.

  Cristina Picchi (1981.) talijanska je redateljica i scenaristica koja živi u Londonu. Diplomirala je europsku književnost, a magistrirala dokumentarni film na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu. Kratkometražni dokumentarci: Ispod tvoje kože (2011.), Fragmenti sna (2011.), Il disassociato (2013.).

 • nedjelja

  srijeda, 23. srpnja u 18:00,

  Nedjelja 3

  | | 14 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA  Jochen Kuhn

  SCENARIJ, KAMERA, GLAZBA, NARACIJA, PRODUCENT Jochen Kuhn

  MONTAŽA  Olaf Meltzer

  Treći dio serijala o nedjeljnim izlascima. U filmu Nedjelja 3 glavni lik ide na slijepi spoj s kancelar- kom.

  Jochen Kuhn rođen je 1954. godine u Wiesbadenu. Bavi se režijom, slikarstvom, pisanjem scenarija, filmskom glazbom i fotografijom. Od 1991. godine radi kao profesor na Filmskoj akade- miji Baden-Württemberg. Član je Umjetničke akademije i Njemačke filmske akademije.

 • valovi

  srijeda, 23. srpnja u 18:00,

  Valovi

  | | 22 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA Miguel Fonseca

  SCENARIJ Miguel Fonseca
  KAMERA Mário Castanheira
  MONTAŽA Sandro Aguilar

  ULOGE Andreia Contreiras, Alice Contreiras

  PRODUCENTI Luís Urbano, Sandro Aguilar
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA O Som e a Fúria

  Prekrasni portugalski morski krajolici proletjeli su mi pred očima. U tim prizorima zatočena je bila moja mladost, moj izgubljeni raj. Beskrajno more, plaža, ljudi, svi čekaju, umiru nježno, tužno i lij- epo. I valovi, posve ravnodušni na sve.

  Miguel Fonseca rođen je u Lisabonu 1973. godine. Studirao je filozofiju. Godine 2008. snima svoj prvi kratkometražni film Alfa, a zatim i eksperimentalni film Znam da me čuješ (2010.).

 • misterij

  srijeda, 23. srpnja u 18:00,

  Misterij

  | | 12 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA  Chema García Ibarra

  SCENARIJ, MONTAŽA  Chema García Ibarra
  KAMERA  Alberto Gutiérrez

  ULOGE  Angelita López, Antonio Blas Molina, José Manuel Ibarra

  PRODUCENTI  Chema García Ibarra, Leonor Díaz

  Majka, otac i sin. Kriza je na pomolu. U tradiciji španjolskog slikarstva u stilu Velázqueza, slika skriva mnogo više nego što se naizgled čini.

  Kratkometražni filmovi Cheme Garcíje Ibarre (1980): Napad robota s Nebule-5 (2008) i Protočestice (2010) prikazani su na 500 festivala i osvojili su gotovo 150 nagrada, uključujući dva posebna priznanja na Sundanceu.

 • kuce-s-malim-prozorima

  četvrtak, 24. srpnja u 18:00,

  Kuće s malim prozorima

  | | 15 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Bülent Öztürk

  SCENARIJ Bülent Öztürk, Mizgin Müjde Arslan
  KAMERA Hadewych Cocquyt
  MONTAŽA Bert Jacobs, Pieter Smet, Jan Hameeuw

  ULOGE Mizgin Müjde Arslan, Seyithan Altiparmak, Emine Korkmaz

  PRODUKCIJA Clin d’oeil films, The Fridge.tv

  Snažan prikaz ubojstva iz časti u ruralnom kurdskom kraju na jugoistoku Turske. Dvadesetdvogo- dišnja Dilan osramotila je obitelj i braća je moraju pogubiti. Kako tradicija nalaže, ubojstvo se mora naplatiti.

  Bülent Öztürk rođen je 1975. godine u Turskoj, a od 1995. živi u Antwerpenu. Godine 2011. magistrirao je filmsku režiju. Od 2010. radi na svom dugometražnom prvijencu Blue Silence.

 • nuklearni-otpad

  četvrtak, 24. srpnja u 18:00,

  Nuklearni otpad

  | | 25 min | 2012

  Opširnije

  REŽIJA  Myroslav Slaboshpytskiy

  SCENARIJ  Myroslav Slaboshpytskiy
  KAMERA  Dmytro Sannykov
  MONTAŽA  Kristof Hoornaert

  ULOGE  Sergiy Gavryluk, Svenlana Shtanko

  PRODUCENTI  Volodymyr Tykhyy, Denys Ivanov
  PRODUKCIJA  Arthouse Traffic Llc

  Sergij i Sveta žive u Černobilu. Sergij je vozač kamiona u pogonu za obradu radioaktivnog ot- pada. Sveta radi u pogonu za dekontaminaciju. Njihov rad i život odvijaju se u nepromjenjivom, preciznom ritmu.

  Miroslav Slabošpitsij (1974) diplomirao je na Državnom institutu za kazalište i umjetnost u Kijevu. Njegov drugi film Dijagnoza i treći Gluhoća nominirani su za Zlatnog medvjeda.

 • uljana-svjecica

  četvrtak, 24. srpnja u 18:00,

  Uljana svjećica

  | , | 15 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Hu Wei

  SCENARIJ, MONTAŽA  Hu Wei
  KAMERA  Jean Legrand, Stéphane Degnieau

  ULOGE  Genden Punstok

  PRODUKCIJA  Ama Productions, Goya Entertainment
  DISTRIBUCIJA  L’Agence du court métrage

  Mladi fotograf i njegov asistent predlažu tibetanskim nomadima da im poziraju pred raznolikim krajolicima u pozadini.

  Hu Wei (Peking, 1983.) pohađao je nekoliko tečajeva filmske režije i vizualne umjetnosti na Francuskoj filmskoj školi La Femis, Nacionalnoj školi likovnih umjetnosti u Parizu i Nacionalnom studiju za suvremene umjetnosti Le Fresnoy.

 • rez

  četvrtak, 24. srpnja u 18:00,

  Rez

  | | 12 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Christoph Girardet, Matthias Müller

  SCENARIJ, MONTAŽA, ZVUK, PRODUCENTI  Christoph Girardet, Matthias Müller

  Tijelo kao rana koja nikada ne zacjeljuje.

  Christoph Girardet i Matthias Müller uglavnom rade s pronađenim snimkama. Njihovi filmovi prikazani su u Cannesu, Veneciji, Berlinu i u muzeju Tate Modern. Među ostalim nagradama osvojili su i Prix Canal+ na Filmskom festivalu u Cannesu te nagradu za najbolji kratkometražni film Arte Short.

 • zauvijek-u-orbiti

  četvrtak, 24. srpnja u 18:00,

  Zauvijek u orbiti

  | | 20 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Jamie Stone

  SCENARIJ Jamie Stone
  KAMERA Robin Whenary
  MONTAŽA James Taylor

  ULOGE Thomas Brodie-Sangster, MacKenzie Crook, Bronaugh Gallagher, Bob Goody

  PRODUCENTI Chee-Lan Chan, Len Rowles
  PRODUKCIJA No Logo Films, Humdinger Films

  Zemljina orbita. Daleka budućnost. Ljubavnici protiv kojih su se urotile zvijezde nadilaze prepreke i žrtvuju sve kako bi proveli zajedno jedan savršen trenutak.

  Godine 2012. filmski časopis Screen International proglasio je Jamieja Stonea budućom britanskom zvijezdom. Trenutačno radi na nekoliko dugometražnih filmova.

Kaštel

Međunarodni program

 • jimmy's hall pic 4-crop

  subota, 12. srpnja u 21:30,

  Jimmyjeva dvorana

  | , | 109 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Ken Loach

  SCENARIJ Paul Laverty
  KAMERA Robbie Ryan
  MONTAŽA Jonathan Morris
  SCENOGRAFIJA Fergus Clegg
  KOSTIMOGRAFIJA Eimer Ní Mhaoldomhnaigh
  GLAZBA George Fenton

  ULOGE Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Francis Magee, Aisling Franciosi, Andrew Scott, Brían F. O’Byrne

  PRODUCENTICA Rebecca O’Brien
  PRODUKCIJA Sixteen Films, Why Not Productions, Wild Bunch, Element Pictures
  DISTRIBUCIJA Wild Bunch

  Godine 1921. grijeh Jimmyja Graltona bio je taj što je otvorio plesnu dvoranu u ruralnom dijelu Irske u koju su mladi ljudi dolazili da bi učili, razgovarali i sanjali. No povrh svega da bi plesali i zabavljali se. Jimmyjeva dvorana slavi duh tih slobodoumnika.

  Ken Loach (Nuneaton, 1936.) poznat je po naturalističkim i socijalno realističnim temama. Njegovi filmovi Tajni plan (1990.) i Teška vremena (1993.) osvajaju posebnu nagradu žirija u Cannesu, Riff-Raff (1991.) Europsku filmsku nagradu za najbolji film, Zemlja i sloboda (1995.) nagradu FIPRESCI i nagradu Ekumenskog žirija u Cannesu te Europsku filmsku nagradu za najbolji film, a Vjetar koji povija ječam (2006.) Zlatnu palmu. Godine 2014. dodijeljen mu je počasni Zlatni medvjed na festivalu u Berlinu.

 • miracle

  subota, 12. srpnja u 23:30,

  Čudo

  | , | 78 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Juraj Lehotský

  SCENARIJ Marek Leščák, Juraj Lehotský
  KAMERA Noro Hudec
  MONTAŽA Marek Šulík
  SCENOGRAFIJA Juraj Fábry
  ZVUK Marián Gregorovič, Peter Mazáček

  ULOGE Michaela Bendulová, Robert Roth, Venuša Kalejová, Lenka Habrunová, Kika Potočná

  PRODUCENTI Ján Meliš, Marko Škop
  PRODUKCIJA Artileria
  KOPRODUCENTI Petr Oukropec, Pavel Strnad
  KOPRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA Negativ, Česká televize

  Petnaestogodišnja Ela odlazi u popravni dom zbog svoje veze s tridesetogodišnjim Robyjem. Ela ima lice djevojčice, no njezino je tijelo veoma ženstveno unatoč godinama. Prvu večer u popravnom domu Ela mora stupiti na improviziranu pozornicu gdje je podvrgnuta svojevrsnoj javnoj ispovijedi. Ela voli Robyja, ali ne smije s njim kontaktirati. Tijekom novogodišnje zabave odluči pobjeći.

  Juraj Lehotský (Bratislava, 1975.) od 1990. do 1994. studirao je fotografiju na Višoj školi za umjetnost i obrt u Bratislavi (SUPŠ). Od 1995. do 2000. studirao je režiju dokumentarnog filma na Akademiji glazbene umjetnosti u Bratislavi (VŠMU). Režirao je mnogo kratkometražnih dokumentaraca. Snimio je igrane filmove Slijepe ljubavi (2008.) i Čudo (2013.).

 • mafia only kills in summer

  nedjelja, 13. srpnja u 21:30,

  Mafija ubija samo ljeti

  , | | 90 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Pierfrancesco Diliberto Pif

  SCENARIJ Michele Astori, Pierfrancesco Diliberto Pif, Marco Martani
  KAMERA Roberto Forza
  MONTAŽA Cristiano Travaglioli
  SCENOGRAFIJA Marcello Di Carlo
  ZVUK Luca Bertolin

  ULOGE Pierfrancesco Diliberto Pif, Cristiana Capotondi, Ginevra Antona, Alex Bisconti, Claudio Gioe, Ninni Bruschetta

  PRODUCENTI Mario Gianani, Lorenzo Mieli
  PRODUKCIJA Wildside, Rai Cinema
  DISTRIBUCIJA Rai Trade

  Mafija ubija samo ljeti prati školarca Arthura koji je rođen u Palermu na dan kada je Vito Ciancimi- no, mafijaški šef i vođe Kršćanske demokratske stranke izabran za gradonačelnika Palerma. Poku- šavajući osvojiti Floru, prijateljicu iz razreda, Arturo otkriva hirove prve ljubavi i nadolazeću strast prema novinarstvu u zajednici u kojoj se mafija, studenti, obični građani, suci i političari susreću u cijelom nizu tragičnih i smiješnih situacija. Kombinirajući komediju u talijanskom stilu i arhivske snimke mafijaških obračuna od 70-ih do 90-ih, film razotkriva ubojstva hrabrih boraca protiv mafi- je. Otkriva kako humor, ljubav, hrabrost i mašta doprinose buđenju kolektivne svijesti.

  Pierfrancesco Diliberto Pif (Palermo, 1972.) od 2001. do 2010. radio je kao scenarist i izvjestitelj na emisiji Le lene koja prati suvremena zbivanja. Mafija ubija samo ljeti njegov je redateljski prvijenac.

 • free fall

  nedjelja, 13. srpnja u 23:15,

  Slobodan pad

  | , , | 89 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA György Pálfi

  SCENARIJ György Pálfi, Zsófia Ruttkay
  KAMERA Gergely Pohárnok
  MONTAŽA Réka Lemhényi
  SCENOGRAFIJA Tamás Tamási
  GLAZBA Amon Tobin

  ULOGE Piroska Molnár, Miklós Benedek, Tamás Jordán, Krisztina Jankovics, Marina Gera, Csaba Gosztonyi, Dániel Csengery

  PRODUCENT Ferenc Pusztai
  PRODUKCIJA KMH Film, Popfilm
  KOPRODUKCIJA JIFF Project – Jeonju Digital Project (KR), Sciapode (FR), VisionTeam and Origo Fil Group (HU)
  DISTRIBUCIJA Vertigo Média

  Skočivši s krova svoje zgrade, starica prolazi šest katova. U posljednjim trenucima svoga života gleda kroz prozore pokraj kojih prolazi i upoznaje stvarne priče stanara zgrade. Šest duhovitih i maštovitih priča o bijednom stanju čovječanstva uz dinamičnu glazbu Amona Tobina. Tužan i groteskan pogled na suvremeno društvo.

  György Pálfi (1974.) rođen je u Budimpešti u Mađarskoj. Redatelj je i scenarist poznat po filmovima Štucanje (2002.), Taxidermia (2006.) i Zadnji rez: Dame i gospodo (2012.).

 • class-enemy

  ponedjeljak, 14. srpnja u 21:30,

  Razredni neprijatelj

  | | 112 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Rok Biček

  SCENARIJ Nejc Gazvoda, Rok Biček, Janez Lapajne
  KAMERA Fabio Stoll
  MONTAŽA Janez Lapajne, Rok Biček

  ULOGE Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski

  PRODUCENTI Aiken Veronika Prosenc, Janez Lapajne
  PRODUKCIJA Triglav Film

  Zbog različitih pogleda na svijet i drugačijih stavova o životu situacija između učenika i novog pro- fesora njemačkog jezika postaje izuzetno napeta. Kada jedna učenica oduzme sebi život, đaci okri- ve profesora za njezinu smrt. Spoznaja da sve nije tako crno i bijelo dolazi prekasno.

  Rok Biček (Novo Mesto, 1985.) diplomirao je na Sveučilištu u Ljubljani. Ušao je u svijet filma kao istaknuti student na akademiji za istraživanje umjetnosti filmske režije Janeza Lapajnea PoEtika. Osvojio je nekoliko nagrada za svoje studentske filmove. Razredni neprijatelj njegov je dugometražni redateljski prvijenac.

 • upstream color

  ponedjeljak, 14. srpnja u 23:35,

  Primjese boja

  | | 96 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Shane Carruth

  SCENARIJ, KAMERA, GLAZBA Shane Carruth
  MONTAŽA David Lowery, Shane Carruth
  SCENOGRAFIJA Thomas Walker
  ZVUK Johnny Marshall

  ULOGE Amy Seimetz, Shane Carruth, Andrew Sensenig, Thiago Martins

  PRODUCENTI Casey Gooden, Ben LeClair
  PRODUKCIJA erbp
  DISTRIBUCIJA Visit Films

  Djevojka je oteta i čini se da joj je mozak ispran organskom tvari iz jedne vrste orhideje. Upoznaje muškarca s kojim počinje vezu i oni shvaćaju da je i on bio podvrgnut istom postupku te da postoji još žrtava strašnog eksperimenta. Pokušavaju skupiti djeliće svojih uništenih života, a istovremeno bivaju uvučeni u životni ciklus parazita koji prožima mikroskopski svijet, a zatim prelazi na nemato- de, biljni svijet, stoku i opet natrag. Film Primjese boja spaja elemente trilera, filma strave i užasa, drame i misterije. Carruthov nadrealistički pristup i jezovite kaskade slika prate narativnu putanju koja nije ni linearna ni kronološka, nego se oslanja na složenu i napetu atmosferu.

  Shane Carruth (Myrtle Beach, SAD, 1972.) debitirao je filmom Primer na Filmskom festivalu u Sundanceu 2004. godine gdje je osvojio veliku nagradu žirija. Primjese boja njegov je drugi igrani film.

 • tom-crop

  utorak, 15. srpnja u 21:30,

  Tom na farmi

  , | , | 102 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Xavier Dolan

  SCENARIJ  Xavier Dolan, Michel Marc Bouchard
  KAMERA André Turpin
  MONTAŽA Xavier Dolan
  SCENOGRAFIJA Anne Pritchard
  GLAZBA Gabriel Yared

  ULOGE Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy, Evelyne Brochu

  PRODUCENTI Xavier Dolan, Nathanaël Karmitz, Charles Gillibert
  PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA MK2 Production

  Tom je zaposlen u marketinškoj agenciji kao copywriter. Putuje na selo na pogreb svoga dečka Gui- llaumea, no iznenadi se kad shvati da ondje nitko ne zna za njega niti za njegovu vezu s preminulim. Guillaumeov brat ubrzo postavlja pravila uvrnute igre. Kako bi zaštitio obiteljski ugled i majku pre- minuloga, Tom mora glumiti mirotvorca u domu čija mračna prošlost nagoviješta još veću nevolju njegova putovanja na imanje.

  Xavier Dolan (1989.) je glumac, scenarist i redatelj. Međunarodnu slavu stekao je debitantskim igranim filmom Ubio sam majku (2009.) koji je osvojio tri nagrade u sekciji Director’s Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. Njegov drugi igrani film Izmišljene ljubavi (2010.) premijerno je prikazan u kategoriji Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu 2010. godine te je osvojio glavnu nagradu u službenom natjecateljskom programu festivala u Sydneyu. Za ulogu u njegovu trećem filmu U svakom slučaju, Laurence (2012.) Suzanne Clément osvojila je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu 2012. godine (Un Certain Regard).

 • amour-fou

  utorak, 15. srpnja u 23:30,

  Luda ljubav

  | , , | 96 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Jessica Hausner

  SCENARIJ Jessica Hausner
  KAMERA Martin Gschlacht
  MONTAŽA Karina Ressler
  SCENOGRAFIJA Katharina Wöppermann
  KOSTIMOGRAFIJA Tanja Hausner
  ZVUK Nicolas Tran Tong

  ULOGE Birte Schnöink, Christian Friedel, Stephan Grossmann, Sandra Hüller, Holger Handtke, Barbara Schnitzler, Alissa Wilms

  PRODUCENTI Martin Gschlacht, Antonin Svoboda, Bruno Wagner, Bady Minck, Alexander Dumreicher-Ivanceanu, Philippe Bober
  PRODUKCIJA Coop99 Filmproduktion, AMOUR FOU Luxembourg, Essential Filmproduktion
  DISTRIBUCIJA Coproduction Office

  Berlin, vrijeme romantizma. Mladi pjesnik Heinrich ljubavlju želi pobijediti neizbježnost smrti, no ne uspijeva nagovoriti skeptičnu rođakinju Marie da mu se pridruži u samoubilačkom planu. Pogo- đen rođakinjinom neosjetljivošću na njegove duboke osjećaje, Heinrich upoznaje Henriette, ženu poslovnog suradnika. Heinrichova ponuda čarobnoj mladoj ženi isprva ne nailazi na odobravanje, a onda Henriette otkriva da boluje od teške bolesti. Luda ljubav romantična je komedija koja se okvirno temelji na samoubojstvu pjesnika Henricha von Kleista 1811. godine.

  Jessica Hausner (1972.) austrijska je redateljica i scenaristica. Njezin film Dražesna Rita prikazan je u programu Un Certain Regard na festivalu u Cannesu 2001. Tri godine poslije njezi film Hotel prikazan je na istom festivalu. Filmovi: Lourdes (2009.), Hotel (2004.), Inter-View (1999.).

 • japanese dog

  srijeda, 16. srpnja u 21:30,

  Japanski pas

  | | 85 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Tudor Cristian Jurgiu

  SCENARIJ Iona Antoci, Gabriel Gheorghe, Tudor Cristian Jurgiu
  KAMERA Andrei Butica
  MONTAŽA Dragos Apetri
  SCENOGRAFIJA Cezara Armasu
  ZVUK Vlad Voinescu, Flip Muresan

  ULOGE Victor Rebengiuc, Serban Pavlu, Laurentiu Lazar, Kana Hashimoto, Toma Hashimoto

  PRODUCENTI Tudor Giurgiu, Bogdan Craciun
  PRODUKCIJA Libra Film
  DISTRIBUCIJA M-appeal

  Što može promijeniti samački način života? Starac kojemu je žena poginula u nedavnim poplavama i njegov sin koji živi u Japanu susreću se nakon dvadeset godina. Očekivanja su visoka i tijekom kratkog ponovnog susreta obojica pokušavaju prevladati udaljenost koja se stvorila između njih. Za uspomenu na svoj posjet sin i njegova obitelj prije odlaska starcu daruju japanskog psa-robota, suvenir koji će starcu zauvijek promijeniti život.

  Tudor Cristian Jurgiu (1984.) diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu za kazalište i film I. L. Caragiale u Buku- reštu 2009. godine. Njegov najnoviji kratkometražni film U akvariju (2012.) odabran je za natjecateljski program Cinefondation u Cannesu 2013. godine, gdje osvaja treću nagradu ex-aequo. Japanski pas njegov je dugometražni prvijenac.

 • concrete-night

  srijeda, 16. srpnja u 23:10,

  Betonska noć

  | , , | 96 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Pirjo Honkasalo

  SCENARIJ  Pirjo Honkasalo, Pirkko Saisio
  KAMERA  Peter Flinckenberg
  MONTAŽA  Niels Pagh Andersen
  SCENOGRAFIJA  Pentti Valkeasuo
  ZVUK  Jan Alvermark
  GLAZBA  Karl Frid, Pär Frid

  ULOGE  Johannes Brotherus, Jari Virman, Juhan Ulfsak, Anneli Karppinen

  PRODUCENTI  Misha Jaari, Mark Lwoff
  PRODUKCIJA  Bufo Ltd
  KOPRODUCENTI Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Lise Lense-Møller, Cecilia Valsted
  KOPRODUKCIJA Plattform Produktion, Magic Hour Films
  DISTRIBUCIJA Film Republic

  Betonska noć započinje u skučenu domu u betonskoj džungli. Stariji brat Ilkka odlazi na odsluženje zatvorske kazne. Tijekom posljednja 24 sata na slobodi njegov ranjivi mlađi brat Simo prati ga kroz sudbonosne događaje. Ovaj hrabri i analitični urbani film snovita je odiseja o krhkom umu dječaka i gubitku nevinosti.

  Pirjo Honkasalo (1947.) priznata je redateljica, direktorica fotografije i scenaristica koja je osvojila brojne nagrade za svoj rad. S Pekkom Lehtom snimila je film Flame Top, koji je prikazan u natjecateljskom programu Cannesa 1980. godine. Njezini najslavniji film je Tri sobe melankolije (2004.), jedan od najnagrađivanijih dugometražnih dokumentaraca o utjecaju rata na psihološko stanje ruske i čečenske djece. Filmovi: Atman (1997.), Tanjuška i 7 vragova (1993.), Mysterion (1991.).

 • invisible-woman-crop

  četvrtak, 17. srpnja u 21:30,

  Nevidljiva žena

  | | 111 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Ralph Fiennes

  SCENARIJ Abi Morgan
  KAMERA Rob Hardy
  MONTAŽA Nicolas Gaster
  SCENOGRAFIJA Maria Djurkovic
  GLAZBA Ilan Eshkeri

  ULOGE Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Tom Hollander, Joanna Scanlan
  PRODUCENTICA Gabrielle Tana
  PRODUKCIJA Headline Pictures, Magnolia Mae Films
  DISTRIBUCIJA WestEnd Films

  Učiteljica Nelly sretno je udana majka, no progone je duhovi prošlosti. Izazvana kajanjem i grizo- dušjem, njezina sjećanja vode nas u vrijeme njezine veze s Charlesom Dickensom, s kojim je dijelila uzbudljivo ali krhko suučesništvo. Kazalište je Dickensova životvorna arena. U svojim emocijama Dickens je dosljedniji u radu, na sceni, nego u životu. Nelly postaje njegova strast i njegova muza, no tajnost je cijena koju oboje moraju platiti, a Nelly mora pristati na ulogu nevidljive žene.

  Ralph Fiennes (1962.) britanski je glumac poznat po kazališnoj i filmskoj karijeri. Studirao je na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (RADA). Osvojio je brojne nagrade za svoje uloge, uključujući dvije nominacije za nagradu Oscar za najboljeg glumca za uloge u filmovima Schindlerova lista (1993.) i Engleski pacijent (1996.). Počeo je režirati 2012. godine snimajući filmsku verziju Shakespearova Koriolana. Nevidljiva žena njegov je drugi igrani film.

 • field-of-dogs

  četvrtak, 17. srpnja u 23:30,

  Polje pasa

  | , , | 101 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Lech Majewski

  SCENARIJ Lech Majewski
  KAMERA Lech Majewski, Paweł Tybora
  MONTAŽA Eliot Ems, Katarzyna Katarzyna Leśniak
  GLAZBA Lech Majewski, Józef Skrzek

  ULOGE Michal Tatarek, Elżbieta Okupska, Jacenty Jędrusik, Jan Warta, Szymon Budzyk

  PRODUCENT Lech Majewski
  PRODUKCIJA Angelus Silesius
  KOPRODUKCIJA Polish Film Institute, CG Home Video, Bokomotive Film AB, Silesia Film Institute, Odeon Rybarczyk Productions, 24Media, Em Audio, Centrum Kultury Katowice
  DISTRIBUCIJA WIDE Management

  Film je vizionarska ljubavna priča utemeljena na suvremenu tumačenju Božanstvene komedije Dantea Alighierija. Otac volovima ore trgovinu, lomeći pločice plugom, Niagara se sručava na ka- tedralu. To su vizije pjesnika Adama koji je izgubio svoje najmilije u automobilskoj nesreći i koji prestaje raditi kao profesor književnosti da bi se zaposlio u trgovini. Filmska radnja odvija se 2010. godine, kada se dogodila avionska nesreća u Rusiji u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Ka- czynski. Nacionalna tragedija nameće se osobnoj tragediji.

  Lech Majewski (1953.) poljski je pjesnik, redatelj i videoumjetnik. Neki od njegovih filmova su: Mlin i križ (2011.), Pjesnikova krv (2007.), Vrt zemaljskih užitaka (2004.), Angelus (2000.), Wojaczek (1999.). Surađivao je na sce- nariju filma Basquiat (1996.). Godine 2006. Muzej moderne umjetnosti u New Yorku u njegovu čast prikazao je retrospektivu naslovljenu Lech Majewski: Dočaravanje pokretne slike.

 • leweekend

  petak, 18. srpnja u 21:30,

  Vikend

  | , | 93 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Roger Michell

  SCENARIJ  Hanif Kureishi
  KAMERA  Nathalie Durand
  MONTAŽA  Kristina Hetherington
  SCENOGRAFIJA  Emmanuelle Duplay
  GLAZBA  Jeremy Sams

  ULOGE  Jim Broadbent, Lindsay Duncan, Jeff Goldblum, Olly Alexander, Judith Davis

  PRODUCENT  Kevin Loader
  PRODUKCIJA  Free Range Films Ltd, Film4
  DISTRIBUCIJA  Embankment Films

  Nick i Meg već su dugo u braku. Prvi put nakon medenog mjeseca posjećuju Pariz pokušavajući ob- noviti svoju vezu. Tijekom dvodnevna izleta odnos između sramežljivog i sjetnog Nicka i zahtjevne i odlučne Meg doživljava razdoblje sklada koje se pretvara u rezignaciju. Krug odnosa vraća se na početak dok par razmišlja o godinama duboke nježnosti – i još dubljeg kajanja.

  Roger Michell (1956.) diplomirao je na Cambridgeu 1977. godine. Godine 1993. ekranizirao je za BBC autobiograf- ski roman Hanifa Kureishija Buddha iz predgrađa, s kojim otad često surađuje (Majka, 2003.). Redatelj je poznate komedije Ja u ljubav vjerujem (1999.).

 • ALIENATION_04-crop

  petak, 18. srpnja u 23:15,

  Otuđenje

  | | 77 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Milko Lazarov

  SCENARIJ Milko Lazarov, Kitodar Todorov, Georgi Tenev
  KAMERA Kaloyan Bozhilov
  MONTAŽA Veselka Kiryakova
  SCENOGRAFIJA Vanina Geleva
  ZVUK Aleksander Simeonov

  ULOGE Christos Stergioglou, Mariana Jikich, Ovanes Torosian, Neda Iskrenova, Iva Ognyanova, Kitodar Todorov, Dora Markova
  PRODUCENT Boryana Puncheva
  PRODUKCIJA BNT, Red Carpet

  Čovjek u starinskom automobilu prelazi granicu. Pedesetogodišnji Grk na putu je za Bugarsku, gdje namjerava kupiti novorođenče. Lažni spremnik za gorivo u prtljažniku automobila Jorgosov je tajni pretinac u kojem planira prokrijumčariti dijete preko granice. No dijete još nije rođeno pa Grk mora čekati u zabačenoj kući u planinama zajedno s majkom djeteta, njezinim gluhonijemim bratom i primaljom. Dijete se rađa jedne olujne noći.

  Milko Lazarov diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost (NATFA) u Sofiji u Bugarskoj. Izvršni je producent i redatelj izrazito uspješnih BBC-evih projekata u produkciji Bugarske nacionalne televizije The Great Bulgarians i The Big Read. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova. Predavao je režiju, eksperimentalni film i scenski aranžman na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Otuđenje njegov je dugometražni prvijenac.

Kino Valli

Međunarodni program

 • amour-fou

  subota, 19. srpnja u 15:00,

  Luda ljubav

  | , , | 96 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Jessica Hausner

  SCENARIJ Jessica Hausner
  KAMERA Martin Gschlacht
  MONTAŽA Karina Ressler
  SCENOGRAFIJA Katharina Wöppermann
  KOSTIMOGRAFIJA Tanja Hausner
  ZVUK Nicolas Tran Tong

  ULOGE Birte Schnöink, Christian Friedel, Stephan Grossmann, Sandra Hüller, Holger Handtke, Barbara Schnitzler, Alissa Wilms

  PRODUCENTI Martin Gschlacht, Antonin Svoboda, Bruno Wagner, Bady Minck, Alexander Dumreicher-Ivanceanu, Philippe Bober
  PRODUKCIJA Coop99 Filmproduktion, AMOUR FOU Luxembourg, Essential Filmproduktion
  DISTRIBUCIJA Coproduction Office

  Berlin, vrijeme romantizma. Mladi pjesnik Heinrich ljubavlju želi pobijediti neizbježnost smrti, no ne uspijeva nagovoriti skeptičnu rođakinju Marie da mu se pridruži u samoubilačkom planu. Pogo- đen rođakinjinom neosjetljivošću na njegove duboke osjećaje, Heinrich upoznaje Henriette, ženu poslovnog suradnika. Heinrichova ponuda čarobnoj mladoj ženi isprva ne nailazi na odobravanje, a onda Henriette otkriva da boluje od teške bolesti. Luda ljubav romantična je komedija koja se okvirno temelji na samoubojstvu pjesnika Henricha von Kleista 1811. godine.

  Jessica Hausner (1972.) austrijska je redateljica i scenaristica. Njezin film Dražesna Rita prikazan je u programu Un Certain Regard na festivalu u Cannesu 2001. Tri godine poslije njezi film Hotel prikazan je na istom festivalu. Filmovi: Lourdes (2009.), Hotel (2004.), Inter-View (1999.).

 • Rock in Reykjavik_1-crop

  subota, 19. srpnja u 17:00,

  Rock u Reykjaviku

  | | 83 min | 1982

  Opširnije

  REŽIJA Friðrik Þór Friðriksson

  KAMERA Ari Kristinsson
  MONTAŽA Richard Crowe, Sigurður Snæberg Jónsson, Kristín Pálsdóttir, Peter Auspin, Sigurður Grímsson, Steinunn Harðardóttir, Ari Kristinsson, Sigurður Jón Ólafsson
  PRODUCENT Friðrik Þór Friðriksson
  PRODUKCIJA Hugrenningur

  Rock u Reykjaviku daje iscrpan pregled moćne i ekspanzivne rock scene na Islandu. U filmu se većinom prikazuju nastupi raznih sastava u klubovima i na probama u Reykjaviku tijekom zime 1981‒1982. godine. Prikazuju se i intervjui s članovima bendova koji daju različita mišljenja na neke od ključnih elemenata rock scene kao što su seks, droga i politika.

  FESTIVALI Artfilmfest Int. Film Festival 2010, Nordisk Panorama 2009

 • Ilo Ilo 7-crop

  subota, 19. srpnja u 21:30,

  Ilo Ilo

  | | 99 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Anthony Chen

  SCENARIJ Anthony Chen
  KAMERA Benoit Soler
  MONTAŽA Hoping Chen, Joanne Cheong
  SCENOGRAFIJA Michael Wee
  ZVUK Zhe Wu

  ULOGE Yeo Yann Yann, Chen Tian Wen, Angeli Bayani, Koh Jia Ler, Peter Wee

  PRODUCENTI Ang Hwee Sim, Anthony Chen, Wahayuni A. Hadi
  PRODUKCIJA Fisheye Pictures PTE Ltd
  DISTRIBUCIJA Memento Films International

  Ilo Ilo odvija se u Singapuru, a tematizira vezu između obitelji Lim i njihove nove kućne pomoćnice Terese. Kao i ostale Filipinke, Teresa je došla u grad u potrazi za boljim životom. Njezinim dolaskom u obitelj pogoršavaju se napeti međuobiteljski odnosi. Mladi problematični sin Jiale povezuje se s Teresom, koja uskoro postaje prešutni član obitelji. No 1997. godine azijska financijska kriza počinje se osjećati u regiji.

  Anthony Chen (Singapur, 1984.) diplomirao je film i medije na Politehničkom fakultetu Ngee Ann. Godine 2010. magistrirao je filmsku režiju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi. Njegov kratki film Ah Ma (Baka) dobio je posebno priznanje na 60. filmskom festivalu u Cannesu. Njegov sljedeći kratkometražni film Izmaglica (2008.) prikazan je u natjecateljskom programu 58. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

 • miracle

  nedjelja, 20. srpnja u 15:00,

  Čudo

  | , | 78 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Juraj Lehotský

  SCENARIJ Marek Leščák, Juraj Lehotský
  KAMERA Noro Hudec
  MONTAŽA Marek Šulík
  SCENOGRAFIJA Juraj Fábry
  ZVUK Marián Gregorovič, Peter Mazáček

  ULOGE Michaela Bendulová, Robert Roth, Venuša Kalejová, Lenka Habrunová, Kika Potočná

  PRODUCENTI Ján Meliš, Marko Škop
  PRODUKCIJA Artileria
  KOPRODUCENTI Petr Oukropec, Pavel Strnad
  KOPRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA Negativ, Česká televize

  Petnaestogodišnja Ela odlazi u popravni dom zbog svoje veze s tridesetogodišnjim Robyjem. Ela ima lice djevojčice, no njezino je tijelo veoma ženstveno unatoč godinama. Prvu večer u popravnom domu Ela mora stupiti na improviziranu pozornicu gdje je podvrgnuta svojevrsnoj javnoj ispovijedi. Ela voli Robyja, ali ne smije s njim kontaktirati. Tijekom novogodišnje zabave odluči pobjeći.

  Juraj Lehotský (Bratislava, 1975.) od 1990. do 1994. studirao je fotografiju na Višoj školi za umjetnost i obrt u Bratislavi (SUPŠ). Od 1995. do 2000. studirao je režiju dokumentarnog filma na Akademiji glazbene umjetnosti u Bratislavi (VŠMU). Režirao je mnogo kratkometražnih dokumentaraca. Snimio je igrane filmove Slijepe ljubavi (2008.) i Čudo (2013.).

 • Children_Of_Nature_Still4-crop

  nedjelja, 20. srpnja u 17:00,

  Djeca prirode

  | | 85 min | 1991

  Opširnije

  REŽIJA  Friðrik Þór Friðriksson

  SCENARIJ  Einar Már Guðmundsson, Friðrik Þór Friðriksson
  KAMERA  Ari Kristinsson
  MONTAŽA  Skule Eriksen, Júlíus Kemp
  GLAZBA  Hilmar Örn Hilmarsson

  GLAVNE ULOGE  Gísli Halldórsson, Sigríður Hagalín

  PRODUCENT  Friðrik Þór Friðriksson
  PRODUKCIJA  Icelandic Film Corporation
  KOPRODUKCIJA  Max Film, Metro Film

  Starac samac odriče se seoskog života i seli se u grad, no ondje se teško snalazi i završava u staračkom domu. Tamo susreće svoju staru ljubav koja sanja o tome da bude pokopana na imanju na kojem je odrasla a koje je već godinama napušteno. Jedne noći zajedno bježe u potrazi za pustolovinom.

  FESTIVALI  Cologne Int. Film Festival 1993 (nagrada publike), Stuttgart Natur Film Festival 1993 (velika nagrada), Film Festival in Bergamo 1992 (brončani tanjur i najbolji glumac), Oscar 1992 (nominacija za najbolji strani film) Montreal Film Festival 1991 (nagrada za umjetnički doprinos), Northern Light Film Festival (Nagrada Carl Dreyer)

   

 • japanese dog

  nedjelja, 20. srpnja u 21:30,

  Japanski pas

  | | 85 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Tudor Cristian Jurgiu

  SCENARIJ Iona Antoci, Gabriel Gheorghe, Tudor Cristian Jurgiu
  KAMERA Andrei Butica
  MONTAŽA Dragos Apetri
  SCENOGRAFIJA Cezara Armasu
  ZVUK Vlad Voinescu, Flip Muresan

  ULOGE Victor Rebengiuc, Serban Pavlu, Laurentiu Lazar, Kana Hashimoto, Toma Hashimoto

  PRODUCENTI Tudor Giurgiu, Bogdan Craciun
  PRODUKCIJA Libra Film
  DISTRIBUCIJA M-appeal

  Što može promijeniti samački način života? Starac kojemu je žena poginula u nedavnim poplavama i njegov sin koji živi u Japanu susreću se nakon dvadeset godina. Očekivanja su visoka i tijekom kratkog ponovnog susreta obojica pokušavaju prevladati udaljenost koja se stvorila između njih. Za uspomenu na svoj posjet sin i njegova obitelj prije odlaska starcu daruju japanskog psa-robota, suvenir koji će starcu zauvijek promijeniti život.

  Tudor Cristian Jurgiu (1984.) diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu za kazalište i film I. L. Caragiale u Buku- reštu 2009. godine. Njegov najnoviji kratkometražni film U akvariju (2012.) odabran je za natjecateljski program Cinefondation u Cannesu 2013. godine, gdje osvaja treću nagradu ex-aequo. Japanski pas njegov je dugometražni prvijenac.

 • leweekend

  ponedjeljak, 21. srpnja u 15:00,

  Vikend

  | , | 93 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Roger Michell

  SCENARIJ  Hanif Kureishi
  KAMERA  Nathalie Durand
  MONTAŽA  Kristina Hetherington
  SCENOGRAFIJA  Emmanuelle Duplay
  GLAZBA  Jeremy Sams

  ULOGE  Jim Broadbent, Lindsay Duncan, Jeff Goldblum, Olly Alexander, Judith Davis

  PRODUCENT  Kevin Loader
  PRODUKCIJA  Free Range Films Ltd, Film4
  DISTRIBUCIJA  Embankment Films

  Nick i Meg već su dugo u braku. Prvi put nakon medenog mjeseca posjećuju Pariz pokušavajući ob- noviti svoju vezu. Tijekom dvodnevna izleta odnos između sramežljivog i sjetnog Nicka i zahtjevne i odlučne Meg doživljava razdoblje sklada koje se pretvara u rezignaciju. Krug odnosa vraća se na početak dok par razmišlja o godinama duboke nježnosti – i još dubljeg kajanja.

  Roger Michell (1956.) diplomirao je na Cambridgeu 1977. godine. Godine 1993. ekranizirao je za BBC autobiograf- ski roman Hanifa Kureishija Buddha iz predgrađa, s kojim otad često surađuje (Majka, 2003.). Redatelj je poznate komedije Ja u ljubav vjerujem (1999.).

 • Devils_Island_still3-crop

  ponedjeljak, 21. srpnja u 17:00,

  Vražji otok

  | , , , | 104 min | 1996

  Opširnije

  REŽIJA  Friðrik Þór Friðriksson

  SCENARIJ  Einar Kárason
  KAMERA  Ari Kristinsson
  MONTAŽA  Steingrímur Karlsson, Skule Eriksen
  GLAZBA  Hilmar Örn Hilmarsson, Björgvin Halldórsson, Sextett Bödda Billó

  GLAVNE ULOGE  Baltasar Kormákur, Sigurveig Jónsdóttir, Gísli Halldórsson, Halldóra Geirharðsdóttir, Sveinn Þórir Geirsson

  PRODUCENTI  Friðrik Þór Friðriksson, Egil Ødegård, Peter Aalbæk Jensen, Peter Rommel
  PRODUKCIJA  Icelandic Film Corporation U SURADNJI  Zentropa Entertainments, Peter Rommel Film Production, Filmhuset Produksjoner AS, ZDF/Arte

  Vražji otok je gorko-slatka priča o Islandu tijekom pedesetih godina. Život je težak u poslijeratnoj sirotinjskoj četvrti Camp Thule u Reykjaviku u kojoj su napuštene američke vojne barake pretvorene u mjesta za stanovanje. Vrijedne i požrtvovne obitelji jedva spajaju kraj s krajem. Mlađe generacije sanjaju o dolarima, rock-and-rollu i američkom načinu života. Slaveći ili utapajući svoj jad, nikada im ne ponestaje razloga za cuganje.

  FESTIVALI (1997) Gothenburg Film Festival, Berlin Int. Film Festival Forum, Nordic Film Festival, Rouen (nagrada mlade publike), Karlovy Vary Int. Film Festival (nagrade awards FIRPESCI, FICC), Edinburght Int. Film Festival, Toronto Int. Film Festival, Thessaloniki Int. Film Festival

 • upstream color

  ponedjeljak, 21. srpnja u 21:30,

  Primjese boja

  | | 96 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Shane Carruth

  SCENARIJ, KAMERA, GLAZBA Shane Carruth
  MONTAŽA David Lowery, Shane Carruth
  SCENOGRAFIJA Thomas Walker
  ZVUK Johnny Marshall

  ULOGE Amy Seimetz, Shane Carruth, Andrew Sensenig, Thiago Martins

  PRODUCENTI Casey Gooden, Ben LeClair
  PRODUKCIJA erbp
  DISTRIBUCIJA Visit Films

  Djevojka je oteta i čini se da joj je mozak ispran organskom tvari iz jedne vrste orhideje. Upoznaje muškarca s kojim počinje vezu i oni shvaćaju da je i on bio podvrgnut istom postupku te da postoji još žrtava strašnog eksperimenta. Pokušavaju skupiti djeliće svojih uništenih života, a istovremeno bivaju uvučeni u životni ciklus parazita koji prožima mikroskopski svijet, a zatim prelazi na nemato- de, biljni svijet, stoku i opet natrag. Film Primjese boja spaja elemente trilera, filma strave i užasa, drame i misterije. Carruthov nadrealistički pristup i jezovite kaskade slika prate narativnu putanju koja nije ni linearna ni kronološka, nego se oslanja na složenu i napetu atmosferu.

  Shane Carruth (Myrtle Beach, SAD, 1972.) debitirao je filmom Primer na Filmskom festivalu u Sundanceu 2004. godine gdje je osvojio veliku nagradu žirija. Primjese boja njegov je drugi igrani film.

 • mafia only kills in summer

  utorak, 22. srpnja u 15:00,

  Mafija ubija samo ljeti

  , | | 90 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Pierfrancesco Diliberto Pif

  SCENARIJ Michele Astori, Pierfrancesco Diliberto Pif, Marco Martani
  KAMERA Roberto Forza
  MONTAŽA Cristiano Travaglioli
  SCENOGRAFIJA Marcello Di Carlo
  ZVUK Luca Bertolin

  ULOGE Pierfrancesco Diliberto Pif, Cristiana Capotondi, Ginevra Antona, Alex Bisconti, Claudio Gioe, Ninni Bruschetta

  PRODUCENTI Mario Gianani, Lorenzo Mieli
  PRODUKCIJA Wildside, Rai Cinema
  DISTRIBUCIJA Rai Trade

  Mafija ubija samo ljeti prati školarca Arthura koji je rođen u Palermu na dan kada je Vito Ciancimi- no, mafijaški šef i vođe Kršćanske demokratske stranke izabran za gradonačelnika Palerma. Poku- šavajući osvojiti Floru, prijateljicu iz razreda, Arturo otkriva hirove prve ljubavi i nadolazeću strast prema novinarstvu u zajednici u kojoj se mafija, studenti, obični građani, suci i političari susreću u cijelom nizu tragičnih i smiješnih situacija. Kombinirajući komediju u talijanskom stilu i arhivske snimke mafijaških obračuna od 70-ih do 90-ih, film razotkriva ubojstva hrabrih boraca protiv mafi- je. Otkriva kako humor, ljubav, hrabrost i mašta doprinose buđenju kolektivne svijesti.

  Pierfrancesco Diliberto Pif (Palermo, 1972.) od 2001. do 2010. radio je kao scenarist i izvjestitelj na emisiji Le lene koja prati suvremena zbivanja. Mafija ubija samo ljeti njegov je redateljski prvijenac.

 • free fall

  utorak, 22. srpnja u 21:30,

  Slobodan pad

  | , , | 89 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA György Pálfi

  SCENARIJ György Pálfi, Zsófia Ruttkay
  KAMERA Gergely Pohárnok
  MONTAŽA Réka Lemhényi
  SCENOGRAFIJA Tamás Tamási
  GLAZBA Amon Tobin

  ULOGE Piroska Molnár, Miklós Benedek, Tamás Jordán, Krisztina Jankovics, Marina Gera, Csaba Gosztonyi, Dániel Csengery

  PRODUCENT Ferenc Pusztai
  PRODUKCIJA KMH Film, Popfilm
  KOPRODUKCIJA JIFF Project – Jeonju Digital Project (KR), Sciapode (FR), VisionTeam and Origo Fil Group (HU)
  DISTRIBUCIJA Vertigo Média

  Skočivši s krova svoje zgrade, starica prolazi šest katova. U posljednjim trenucima svoga života gleda kroz prozore pokraj kojih prolazi i upoznaje stvarne priče stanara zgrade. Šest duhovitih i maštovitih priča o bijednom stanju čovječanstva uz dinamičnu glazbu Amona Tobina. Tužan i groteskan pogled na suvremeno društvo.

  György Pálfi (1974.) rođen je u Budimpešti u Mađarskoj. Redatelj je i scenarist poznat po filmovima Štucanje (2002.), Taxidermia (2006.) i Zadnji rez: Dame i gospodo (2012.).

 • field-of-dogs

  srijeda, 23. srpnja u 15:00,

  Polje pasa

  | , , | 101 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Lech Majewski

  SCENARIJ Lech Majewski
  KAMERA Lech Majewski, Paweł Tybora
  MONTAŽA Eliot Ems, Katarzyna Katarzyna Leśniak
  GLAZBA Lech Majewski, Józef Skrzek

  ULOGE Michal Tatarek, Elżbieta Okupska, Jacenty Jędrusik, Jan Warta, Szymon Budzyk

  PRODUCENT Lech Majewski
  PRODUKCIJA Angelus Silesius
  KOPRODUKCIJA Polish Film Institute, CG Home Video, Bokomotive Film AB, Silesia Film Institute, Odeon Rybarczyk Productions, 24Media, Em Audio, Centrum Kultury Katowice
  DISTRIBUCIJA WIDE Management

  Film je vizionarska ljubavna priča utemeljena na suvremenu tumačenju Božanstvene komedije Dantea Alighierija. Otac volovima ore trgovinu, lomeći pločice plugom, Niagara se sručava na ka- tedralu. To su vizije pjesnika Adama koji je izgubio svoje najmilije u automobilskoj nesreći i koji prestaje raditi kao profesor književnosti da bi se zaposlio u trgovini. Filmska radnja odvija se 2010. godine, kada se dogodila avionska nesreća u Rusiji u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Ka- czynski. Nacionalna tragedija nameće se osobnoj tragediji.

  Lech Majewski (1953.) poljski je pjesnik, redatelj i videoumjetnik. Neki od njegovih filmova su: Mlin i križ (2011.), Pjesnikova krv (2007.), Vrt zemaljskih užitaka (2004.), Angelus (2000.), Wojaczek (1999.). Surađivao je na sce- nariju filma Basquiat (1996.). Godine 2006. Muzej moderne umjetnosti u New Yorku u njegovu čast prikazao je retrospektivu naslovljenu Lech Majewski: Dočaravanje pokretne slike.

 • bridges-of-sarajevo

  srijeda, 23. srpnja u 21:30,

  Mostovi Sarajeva

  , | , , , , , | 114 min | 2014

  Opširnije

  REŽIJA Aida Begić, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde

  MONTAŽA Cristiano Travaglioli
  ANIMACIJA François Schuiten, Luis da Matta Almeida
  PRODUCENTI Fabienne Servan Schreiber, Mirsad Purivata
  PRODUKCIJA Cinétévé (FR), Obala Art Center (BA)
  KOPRODUKCIJA Bande à part films (CH), Mir Cinematografica (IT), Unafilm (DE), Ukbar filmes (PT)
  DISTRIBUCIJA Indie Sales

  Trinaest europskih redatelja istražuje temu Sarajeva – što je grad predstavljao u europskoj povi- jesti tijekom proteklih stotinu godina i što predstavlja u Europi danas. Priznati redatelji nude je- dinstvene stilove i vizije. François Schuiten, poznati belgijski umjetnik stripa, osmislio je animirane poveznice između filmova, simboličkih prelazak mostova grada Sarajeva.

  Debitantski film Aide Begić Snijeg osvojio je Grand Prix na Tjednu kritike u Cannesu 2008. Njezin film Djeca osvojio je posebno priznanje program Un Certain Regard na istom festivalu 2012. godine.

  Prvi film Leonarda Di Costanza Interval (2012.) osvojio je nekoliko nagrada na festivalu u Veneciji (FIPRESCI, na- grada talijanske kritike, nagrada CISC UNESCO, itd.) i nagradu za najbolju režiju na Nagradama David di Donatello.

  Jean-Luc Godard jedan je od najvećih živućih redatelja i suosnivač francuskoga novog vala. Filmovi: Do posljednjeg daha (1959.), Ludi Pierrot (1965.), Neobična banda (1964.), Alphaville (1965.), Prezir (1963.), Vikend (1967.), Strast (1982.), Ime: Carmen (1983.), Zdravo, Marijo, Filmske priče o povijesti(ma) filma (1988.-1998.).

  Prvi film Vincenza Marre Povratak kući (2001.) osvaja i nagradu na festivalu u Veneciji i u programu Tjedna kri- tike u Cannesu. Filmovi: Estranei alla massa (2001.), Paesaggio a sud (2003.), Vento di Terra (2004.), The Trial Begins (2011.).

  Debitantski film Vladimira Perišića Obični ljudi (2009.) nominiran je za Zlatnu kameru u Cannesu.

  Sergej Loznica osvaja nagradu FIPRESCI u Cannesu za film U magli (2012.). Filmovi: Radost moja (2010), Maidan (2014).

  Isild Le Besco (1982.) fracuska je glumica, redateljica i scenaristica. Filmovi koje je režirala: Demi-Tarif (2003.), Charly (2007.), Bas-fonds (2010.).

  Angela Schanelec je glumica, scenaristica, producentica i montažerka. Filmovi: Marseille (2004.), Poslijepodne (2006.), Orly (2010.).

  Dva brata, moja sestro (1994.) Terese Villaverde nagrađen je na festivalu u Veneciji. Filmovi: Mutanti (1998.), Voda i sol (2001.), Trans (2006.), Labud (2011.).

 • love eternal

  četvrtak, 24. srpnja u 15:00,

  Vječna ljubav

  | , , , | 94 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Brendan Muldowny

  SCENARIJ Brendan Muldowny
  KAMERA Tom Comerford
  MONTAŽA Mairead McIvor
  GLAZBA Bart Westerlaken
  ZVUK Ingo Dumlich, Mike Butcher

  ULOGE Robert de Hoog, Pollyanna McIntosh, Amanda Ryan, Emma Eliza Regan, Aiden Condron

  PRODUCENTI Conor Barry, Morgan Bushe, Macdara Kelleher
  PRODUKCIJA Fastnet Films (IE)
  KOPRODUKCIJA Red Lion (LU), Rinkel Film (NL), T.O. Entertainment (JP)
  DISTRIBUCIJA Reel Suspects

  U središtu radnje ovoga filma, prema japanskom romanu slavnoga Keija Oishija Mrtve ljubavi, usa- mljeni je mladi čovjek opsjednut smrću, Ian Harding, koji pokušava pronaći smisao svijeta i svoga postojanja na jedini način koji zna – približavajući se smrti.

  Brendan Muldowny diplomirao je na Institutu za umjetnost i dizajn Dun Laoghaire (irska Nacionalna filmska ško- la). Scenarist je i redatelj devet kratkometražnih filmova. Ovo je njegov drugi film nakon debitantskog ostvarenja Divljak iz 2010. godine.

 • Angels of the Universe_2-crop

  četvrtak, 24. srpnja u 17:00,

  Anđeli svemira

  | , , , , | 97 min | 2000

  Opširnije

  REŽIJA Friðrik Þór Friðriksson

  SCENARIJ Einar Már Guðmundsson
  KAMERA Harald Gunnar Paalgard
  MONTAŽA Sigvaldi J. Kárason, Skule Eriksen
  GLAZBA Hilmar Örn Hilmarsson

  GLAVNE ULOGE Ingvar E. Sigurðsson, Baltasar Kormákur, Björn Jörundur Friðbjörnsson, Hilmir Snær Guðnason

  PRODUCENT Friðrik Þór Friðriksson
  PRODUKCIJA Icelandic Film Corporation
  KOPRODUCENTI Egil Ødegård, Peter Aalbæk Jensen, Peter Rommel, Anna María Karlsdóttir, Gunnar Carlsson
  KOPRODUKCIJE Filmhuset Produksjoner AS, Peter Rommel Film Production, ZDF/Arte, Sveriges Television, Zentropa Entertainments

  Film Anđeli svemira prikazuje život mladića Paula koji boluje od shizofrenije i način na koji društvo reagira na njegovu bolest. Paula prvo vidimo okružena obitelji, prijateljima iz djetinjstva i djevojkom, a zatim ga pratimo na njegovu putu prema psihijatrijskoj bolnici. Ondje upoznajemo njegove osebujne prijatelje. Oli Beatle vjeruje da je napisao sve pjesme The Beatlesa i da ih je telepatijom poslao bendu. Sofisticirani erudit Viktor ponekad se iznenada pretvori u Hitlera, a Paulov cimer Peter prolupao je na tripu i misli da je napisao doktorat o Schilleru na kineskom sveučilištu.

  FESTIVALI (2000) Göteborg Film Festival (najbolji scenarij), Karlovy Vary Int. Film Festival (Nagrada FIPRESCI, posebno priznanje), Edinburgh Int. Film Festival, Toronto Int. Film Festival, Pusan Int. Film Festival, Thessaloniki Int. Film Festival, Europske filmske nagrade (najbolji europski glumac), Sundance Film Festival 2001

 • concrete-night

  četvrtak, 24. srpnja u 21:30,

  Betonska noć

  | , , | 96 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA  Pirjo Honkasalo

  SCENARIJ  Pirjo Honkasalo, Pirkko Saisio
  KAMERA  Peter Flinckenberg
  MONTAŽA  Niels Pagh Andersen
  SCENOGRAFIJA  Pentti Valkeasuo
  ZVUK  Jan Alvermark
  GLAZBA  Karl Frid, Pär Frid

  ULOGE  Johannes Brotherus, Jari Virman, Juhan Ulfsak, Anneli Karppinen

  PRODUCENTI  Misha Jaari, Mark Lwoff
  PRODUKCIJA  Bufo Ltd
  KOPRODUCENTI Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Lise Lense-Møller, Cecilia Valsted
  KOPRODUKCIJA Plattform Produktion, Magic Hour Films
  DISTRIBUCIJA Film Republic

  Betonska noć započinje u skučenu domu u betonskoj džungli. Stariji brat Ilkka odlazi na odsluženje zatvorske kazne. Tijekom posljednja 24 sata na slobodi njegov ranjivi mlađi brat Simo prati ga kroz sudbonosne događaje. Ovaj hrabri i analitični urbani film snovita je odiseja o krhkom umu dječaka i gubitku nevinosti.

  Pirjo Honkasalo (1947.) priznata je redateljica, direktorica fotografije i scenaristica koja je osvojila brojne nagrade za svoj rad. S Pekkom Lehtom snimila je film Flame Top, koji je prikazan u natjecateljskom programu Cannesa 1980. godine. Njezini najslavniji film je Tri sobe melankolije (2004.), jedan od najnagrađivanijih dugometražnih dokumentaraca o utjecaju rata na psihološko stanje ruske i čečenske djece. Filmovi: Atman (1997.), Tanjuška i 7 vragova (1993.), Mysterion (1991.).

 • ALIENATION_04-crop

  petak, 25. srpnja u 15:00,

  Otuđenje

  | | 77 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Milko Lazarov

  SCENARIJ Milko Lazarov, Kitodar Todorov, Georgi Tenev
  KAMERA Kaloyan Bozhilov
  MONTAŽA Veselka Kiryakova
  SCENOGRAFIJA Vanina Geleva
  ZVUK Aleksander Simeonov

  ULOGE Christos Stergioglou, Mariana Jikich, Ovanes Torosian, Neda Iskrenova, Iva Ognyanova, Kitodar Todorov, Dora Markova
  PRODUCENT Boryana Puncheva
  PRODUKCIJA BNT, Red Carpet

  Čovjek u starinskom automobilu prelazi granicu. Pedesetogodišnji Grk na putu je za Bugarsku, gdje namjerava kupiti novorođenče. Lažni spremnik za gorivo u prtljažniku automobila Jorgosov je tajni pretinac u kojem planira prokrijumčariti dijete preko granice. No dijete još nije rođeno pa Grk mora čekati u zabačenoj kući u planinama zajedno s majkom djeteta, njezinim gluhonijemim bratom i primaljom. Dijete se rađa jedne olujne noći.

  Milko Lazarov diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost (NATFA) u Sofiji u Bugarskoj. Izvršni je producent i redatelj izrazito uspješnih BBC-evih projekata u produkciji Bugarske nacionalne televizije The Great Bulgarians i The Big Read. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova. Predavao je režiju, eksperimentalni film i scenski aranžman na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Otuđenje njegov je dugometražni prvijenac.

 • class-enemy

  petak, 25. srpnja u 21:30,

  Razredni neprijatelj

  | | 112 min | 2013

  Opširnije

  REŽIJA Rok Biček

  SCENARIJ Nejc Gazvoda, Rok Biček, Janez Lapajne
  KAMERA Fabio Stoll
  MONTAŽA Janez Lapajne, Rok Biček

  ULOGE Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski

  PRODUCENTI Aiken Veronika Prosenc, Janez Lapajne
  PRODUKCIJA Triglav Film

  Zbog različitih pogleda na svijet i drugačijih stavova o životu situacija između učenika i novog pro- fesora njemačkog jezika postaje izuzetno napeta. Kada jedna učenica oduzme sebi život, đaci okri- ve profesora za njezinu smrt. Spoznaja da sve nije tako crno i bijelo dolazi prekasno.

  Rok Biček (Novo Mesto, 1985.) diplomirao je na Sveučilištu u Ljubljani. Ušao je u svijet filma kao istaknuti student na akademiji za istraživanje umjetnosti filmske režije Janeza Lapajnea PoEtika. Osvojio je nekoliko nagrada za svoje studentske filmove. Razredni neprijatelj njegov je dugometražni redateljski prvijenac.

 • Falcons_Still24-crop

  subota, 26. srpnja u 17:00,

  Sokolovi

  | , , , , | 95 min | 2002

  Opširnije

  REŽIJA Friðrik Þór Friðriksson

  SCENARIJ Einar Kárason, Friðrik Þór Friðriksson
  KAMERA Harald Gunnar Paalgard
  MONTAŽA Sigvaldi J. Kárason
  GLAZBA Hilmar Örn Hilmarsson

  GLAVNE ULOGE Keith Carradine, Margrét Vilhjálmsdóttir

  PRODUCENTI Anna María Karlsdóttir, Friðrik Þór Friðriksson, Mike Downey, Peter Rommel, Sam Taylor
  PRODUKCIJA Icelandic Film Corporation
  KOPRODUCENTI Egil Ødegård, Alexander Bohr
  KOPRODUKCIJE Filmhuset Produksjoner AS, Film and Music Entertainment Ltd., Peter Rommel Film Production

  Primivši previše udaraca od svijeta i odsluživši previše godina u američkim zatvorima, Simon se vraća na Island, u domovinu svojih predaka, da bi ondje počinio samoubojstvo. No prije nego što izvrši taj zadatak, susreće Dúu, djevojku slobodna duha za koju vjeruje da bi mu čak mogla biti kći.

  FESTIVALI (2009) Artfilmfest International Film Festival, Plus Camerimage Film Festival

Mjesto događanja:

Kategorija

Odaberite dane:

 • Pon
 • Uto
 • Sri
 • Čet
 • Pet
 • Sub
 • Ned

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter
novi-t-mobile-logob

Partner festivala.