• Usvojeno izvješće 54. i koncept 55. Festivala

  Arena na projekciji Harryja PotteraArena na projekciji Harryja PotteraArena na projekciji ArminaVijeće Festivala igranog filma u Puli na sjednici održanoj pod predsjedanjem ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića jednoglasno je prihvatilo izvješće o 54. festivalu koje su podnijeli ravnateljica Zdenka Višković-Vukić i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković. U raspravi o izvješću članovi Vijeća pohvalili su organizaciju, tehniku, atmosferu, programsku koncepciju i odabir filmova. Posebno je istaknuto povećanje broja prodanih ulaznica za projekcije u Areni od 112 posto te utrostručen broj posjetitelja na međunarodnom programu Europolis-Meridijani, koji se ove godine održavao na Kaštelu i u Circolu u trodnevnom pretprogramu Festivala.  
  Jednoglasno je prihvaćeno i financijsko izvješće o pozitivnom poslovanju ovogodišnjeg Festivala te naglašeno da je Grad Pula osigurao dodatnih 1,6 milijuna kuna za sva dugovanja od 50. do 53. Festivala.

  Povijesni muzej Istre (Kaštel)Festivalsko vijeće također je usvojilo programsku koncepciju 55. Festivala koji će se održati od 19. do 26. srpnja 2008., s pretprogramom od 12. do 18. srpnja.
  U večernjem pretprogramu na Kaštelu biti će pretpremijerno prikazano 7 najatraktivnijih filmova iz programa Europolis-Meridijani, čijih će svih 14 filmova biti prikazano u poslijepodnevnim terminima tijekom Festivala. Već su poznati i prvi filmovi u tom međunarodnom programu, redom ostvarenja istaknutih europskih redatelja: Prazne boce Jana Sveraka, Djevojka presječena na pola Claudea Chabrola i Nepoznata Giuseppea Tornatorea.

  U okviru programa Vremeplov biti će u povodu 55. obljetnice festivala prikazani pobjednik prvog Festivala, film Vesna Františeka Čapa i prvi hrvatski film prikazan na Festivalu, Koncert Branka Belana.

 • PULA SE PONOVO DIŽE - INTERVJU S UMJETNIČKIM RAVNATELJEM

  Pročitajte intervju s umjetničkim ravnateljem Festivala igranog filma u Puli Zlatkom Vidačkovićem objavljen u Vijencu 11. listopada pod nazivom Pula se ponovo diže u kojem je naglasio da je "ovogodišnji Pulski festival nadmašio sva očekivanja: udvostručen je broj prodanih ulaznica, imali smo vrlo hvaljen domaći i međunarodni žiri, ugledne strane goste, uzorne ceremonije otvaranja i dodjele nagrada, uspješnu promidžbu, atraktivne festivalne publikacije, dobru atmosferu i najbolji zvuk i sliku u povijesti Festivala".
  Pročitajte i intervju u Večernjem listu (PDF) od 25. kolovoza 2007.  godine.

 • Na pomolu velika godina hrvatskog filma

  Iza stakla, red. Zrinko OgrestaŽena bez tijela, red. Vinko BrešanU 2008. očekuju nas premijere sedam jakih filmova od kojih su neki djela najnagrađivanijih hrvatskih redatelja (Brešan, Ogresta, Ostojić, Matanić, Radić, Rušinović i Hadžić), očekuje se početak rada na još četrnaest filmova (četiri stara i deset novih projekata), već su rezervirani (i uhodani) paviljoni na sajmovima u Cannesu i Berlinu, filmove iščekuje kadrovski i financijski konsolidiran središnji nacionalni filmski festival koji će dobiti i najmoderniju projekcijsku dvoranu i projektor za Arenu, Hrvatska ulazi u ključni europski filmski program MEDIA, a s radom počinje desetljećima iščekivan Hrvatski audio-vizualni centar. Pročitajte cijeli članak

 • Festival u 2007. g. udvostručio broj prodanih ulaznica

  Arena na projekciji ArminaArena na projekciji ArminaNa ovogodišnjem, 54. Festivalu igranog filma u Puli za projekcije u Areni prodano je 13.973 ulaznice, što je čak 112 posto više nego na prošlogodišnjem festivalu, kada ih je prodano 6.578.  Ulaznica je omogućavala gledanje dvaju filmova, prvog iz Nacionalnog, te drugog iz Popularnog stranog programa.

  Tako je u Areni 13 filmova (6 hrvatskih i 7 stranih) vidjelo ukupno 29.840 gledatelja (uključujući akreditirane i goste).

  U okviru međunarodnog natjecateljskog programa Europolis-Meridijani na Kaštelu je u tri dana prikazano 6 filmova koje je gledalo 1170 gledatelja, a prve večernje projekcije bile su ispunjene do posljednjeg mjesta.

  Na Festivalu je prikazano ukupno 55 filmova u 8 programa. O festivalu su u tisku objavljena 762 članka.

 • Živi i mrtvi pobjednik 54. festivala igranog filma u Puli

  Živi i mrtvi, red. Kristijan MilićFilm Živi i mrtvi redatelja Kristijana Milića apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg 54. festivala igranog filma u Puli. Uz Veliku zlatnu Arenu za najbolji film pripalo mu je još pet Zlatnih Arena: za najboljeg redatelja (Kristijan Milić), za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), za kameru (Aren Dragan Marković i Mirko Pivčević), za montažu (Goran Guberović), za glazbu (Andrija Milić) te dvije Posebne Zlatne Arene - za ton (Ivica Drnić, Damir Valinčić i Igor  Fabris) i za specijalne efekte (Goran Rukavina i Branko Repalust).

   

  Pročitajte cjelovit popis nagrađenih i obrazloženja Ocjenjivačkih sudova nacionalnog programa i međunarodnog programa.

 • Festivalski bilteni online

  Pročitajte nulti, prvi, drugi, treći, četvrti, peti i šesti broj festivalskog biltena u PDF formatu.
 • Nagrada publike za Pjevajte nešto ljubavno

  Pjevajte nešto ljubavno, red. Goran KulenovićProsječne ocjene publike za filmove iz Nacionalnog programa (glasovanje se obavljalo pomoću kupona s ulaznicama) su:

  1. Pjevajte nešto ljubavno - 4,56
  2. Pravo čudo - 3,31

  3. Armin - 4,22

  4. Kradljivac uspomena - 3,41

  5. Moram spavat anđele - 4,40

  6. Živi i mrtvi - 3,86

 • Proglašeni najbolji radovi natječaja 640x480 max.

  640x480 max.Poznati su najbolji radovi ovogodišnjeg natječaja na najbolji kratki amaterski film 640x480 max. Natječaj je održan četvrtu godinu zaredom, a o najboljima su odlučivali stručni ocjenjivački sud i publika, odnosno posjetitelji internetskih stranica www.pulafilmfestival.hr i www.tportal.hr na kojima je do ponoći 16. srpnja trajalo glasovanje o 26 prijavljenih filmova.

  Žiri u sastavu filmski Jakov Kosanović, Zoran Stajčić i Matija Debeljuh najuspješnijim su proglasili film Pioggia inattesa Arminija Grgića iz Požege. 

  Favorit publike bio je Zlatni čovjek autorskog trojca M. Jandrić, T. Oroz i P. Srbljanović, dok su se od drugog do petog mjesta redom plasirali filmovi Sweet 16, Pljačka, Cocolinov san i Čudovište napada svinju. Kuriozitet je potonjeg da mu je autor najmlađi sudionik Natječaja, sedmogodišnji Oto Jelenić koji je 2005. i 2006. na Festivalu u Puli polazio Malu filmsku školu profesora Baltazara.

   

  Pročitajte obrazloženje žirija i pogledajte nagrađene filmove.

 • Festival otvoren filmom Pjevajte nešto ljubavno

  Pjevajte nešto ljubavno, red. Goran Kulenović

  Vatromet nad pulskom ArenomNacionalni program u Areni otvoren je 15. srpnja u 21,30 projekcijom humorne drame Pjevajte nešto ljubavno redatelja Gorana Kulenovića.
  Filmu je prethodila kraća ceremonija otvaranja i vatromet. Gledateljima posve ispunjena Arena srdačnim je pljeskom popratila ceremoniju otvaranja, kao i filmsku ekipu na čelu s Goranom Kulenovićem koja je izašla na pozornicu nakon projekcije.

 • Online katalog i programski letak 54. Festivala

  Pogledajte programski katalog u PDF formatu (po programskim segmentima): Nacionalni, Europolis-Meridijani, Popularni, Jadranski i HommageDHF u Puli i Popratni.

  Pogledajte i programski letak - ilustrirani raspored projekcija 54. festivala igranog filma u Puli (u PDF formatu).

   

  Pogledajte tekstualnu verziju rasporeda projekcija.

   

 • Velik interes publike, ugledni gosti i odlična atmosfera

  Zajednica Talijana - CircoloKaštel - projekcija filma Bivša ljubavnica54. Festival igranog filma u Puli otvorio je u četvrtak svoja vrata i već su prve projekcije dokazale da vlada velik interes za kvalitetne filmske sadržaje. Lijepo ispunjena dvorana Zajednice Talijana – Circolo već za projekcije pobjedničkih naslova ovogodišnjih Dana hrvatskog filma dala je naslutiti da će Festival zainteresirati publiku, a film La vie en rose Oliviera Dahana tu je konstataciju nedvojbeno potvrdio. Tražila se stolica i mjesto više, a takva je atmosfera vladala i kasnije na Kaštelu (300 mjesta).
   

  Dobri duh filma ispred CircolaGreta Scacchi na otvaranju Međunarodnog programa FestivalaPrvoj ovogodišnjoj projekciji na Kaštelu, filmu Bivša ljubavnica Catherine Breillat, prethodio je nadahnuti govor posebne gošće Festivala Grete Scacchi u kojem se posebno osvrnula na ljepote Istre i Hrvatske, te na zavidnu dugovječnost Festivala igranog filma u Puli. Nakon Bivše ljubavnice kaštelsko gledalište bilo je ispunjeno i na posljednjem filmu Quentina Tarantina Otporan na smrt. Odlična atmosfera i interes publike zaštitni su znak 54. Festivala igranog filma, a Pulom je zavladao dobri duh filma.

 • Film i razgovor s Gretom Scacchi u Circolu

  Greta Scacchi u CircoluU čast ugledne britanske filmske i televizijske glumice Grete Scacchi u petak 13. srpnja u Circolu je u 18,00 prikazan film Ladanjski život iz 1994. (nastao na temelju Čehovljevog Ujaka Vanje) u kojem nastupa sa Samom Neillom, a nakon filma upriličen je njezin razgovor s brojnom publikom i novinarima.
  Greta Scacchi otvorila je Međunarodni program Europolis-Meridijani 12. srpnja u 21,30 na do posljednjeg mjesta ispunjenom pulskom Kaštelu.
 • Armin nagrađen u Karlovim Varima

  ArminFilm Armin redatelja Ognjena Sviličića proglašen je najboljim u konkurenciji East of the West ovogodišnjeg festivala u Karlovim Varima. Uz nagradu dobitniku je pripalo i 10000 dolara. Sviličić je osobno preuzeo nagradu.

   

  Podsjetimo, istu je nagradu 2004. godine osvojio fim Svjedoci redatelja Vinka Bresana.

   

 • Sponzori  Posjetite internetske stranice naših sponzora.

 • Medijski pokrovitelji


   

   

  Posjetite internetske stranice naših medijskih pokrovitelja.