logo 67

         powered by
t com

logo 67


konf otac2

Posljednji od ukupno deset filmova manjinske hrvatske koprodukcije koji će biti prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, predstavljen je danas na konferenciji za medije.

Riječ je o drami "Otac" Srdana Golubovića, koja je već polučila velik uspjeh na festivalima u Berlinu, Beogradu i Sofiji.

Film je snimljen prema istinitim događajima. Naslovni lik priče koja prati čovjeka koji se bori za skrb o svojoj djeci, igra hrvatski glumac Goran Bogdan: „Imao sam težak zadatak, ali bilo mi je ugodno igrati ovaj lik i raditi s Golubovićem. Ulogu sam dobio nakon što je Nebojša Glogovac koji ga je već počeo igrati, naglo preminuo“. Zbog ove nesretne okolnosti Bogdanu je bilo nezgodno ući u film, no pristao je rada na filmu s vrsnim redateljem za kojeg kaže da je posvećen i divan čovjek te da je bilo milina raditi s njim. „Teška je to uloga, naime, još traje borba tog oca za svoju djecu. Trebalo je stoga naći balans između rada i emocija te ostati hladne glave“, izjavio je Bogdan.

Hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić već 20 godina i privatno poznaju Golubovića te budu upoznati sa svakom njegovom pričom, pa i prije nego krene pisati scenarij. Ovaj je scenarij Golubović pisao s Ognjenom Sviličićem. Lana Matić je ispričala da je Golubović izrazito temeljit redatelj te da su snimali 51 dan. Naglasila je kako se njegovi filmovi uvijek s nestrpljenjem očekuju. Boris T. Matić istaknuo je kako Golubović ne zna raditi "male priče" te se njegovi filmovi uvijek bave velikim, bitnim i teškim temama: „Kao da nosi sve probleme Srbije na svojim plećima.“

S obzirom na neizvjesna vremena u kojima se nalazimo, o planovima za kino distribuciju hrvatski producenti nisu mogli govoriti no naglasili su da je film u srpskim kinima prije njihova zatvaranja uoči lockdowna pogledalo čak 12.000 gledatelja.

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu