Posljednji od ukupno deset filmova manjinske hrvatske koprodukcije koji će biti prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, predstavljen je danas na konferenciji za medije.
Riječ je o drami "Otac" Srdana Golubovića, koja je već polučila velik uspjeh na festivalima u Berlinu, Beogradu i Sofiji.
Film je snimljen prema istinitim događajima. Naslovni lik priče koja prati čovjeka koji se bori za skrb o svojoj djeci, igra hrvatski glumac Goran Bogdan: „Imao sam težak zadatak, ali bilo mi je ugodno igrati ovaj lik i raditi s Golubovićem. Ulogu sam dobio nakon što je Nebojša Glogovac koji ga je već počeo igrati, naglo preminuo“. Zbog ove nesretne okolnosti Bogdanu je bilo nezgodno ući u film, no pristao je rada na filmu s vrsnim redateljem za kojeg kaže da je posvećen i divan čovjek te da je bilo milina raditi s njim. „Teška je to uloga, naime, još traje borba tog oca za svoju djecu. Trebalo je stoga naći balans između rada i emocija te ostati hladne glave“, izjavio je Bogdan.
Hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić već 20 godina i privatno poznaju Golubovića te budu upoznati sa svakom njegovom pričom, pa i prije nego krene pisati scenarij. Ovaj je scenarij Golubović pisao s Ognjenom Sviličićem. Lana Matić je ispričala da je Golubović izrazito temeljit redatelj te da su snimali 51 dan. Naglasila je kako se njegovi filmovi uvijek s nestrpljenjem očekuju. Boris T. Matić istaknuo je kako Golubović ne zna raditi "male priče" te se njegovi filmovi uvijek bave velikim, bitnim i teškim temama: „Kao da nosi sve probleme Srbije na svojim plećima.“
S obzirom na neizvjesna vremena u kojima se nalazimo, o planovima za kino distribuciju hrvatski producenti nisu mogli govoriti no naglasili su da je film u srpskim kinima prije njihova zatvaranja uoči lockdowna pogledalo čak 12.000 gledatelja.