logo 67

         powered by
t com

logo 67


konf ribanje

"Ribanje i ribarsko prigovaranje", film rađen prema renesansnom putopisnom spjevu Petra Hektorovića, predstavljen je danas na konferenciji za medije. Ovom je prilikom redatelj i scenarist Milan Trenc izrazio zadovoljstvo što će se upravo u pulskoj Areni upriličiti premijera ovoga filma.

Trenc je istaknuo je kako mu je Rade Šerbedžija bio podrška i suradnik na scenariju te kako je od početka znao da će baš Šerbedžiji dodijeliti glavnu ulogu. „Pretprodukcija je trajala par godina, potom smo snimali i od tada je prošlo još dvije godine“, rekao je Trenc. Olakotna okolnost bila im je što originalne lokacije iz Hektorovićevog romana pisanog u 16. stoljeću još postoje, tako da je film sniman na autentičnim lokacijama. Zbog autentičnosti, u filmu su koristili i starogradski jezik, no ponegdje su ga pomalo osuvremenili kako bi bio razumljiviji.

Šerbedžija je istaknuo zadovoljstvo rada s Trencom: „On je vrsni majstor crtanog i dokumentarnog filma, poznatiji u New Yorku nego kod nas. Čestitam mu na realizaciji ovog filma“, izjavio je dodavši da je bilo teško raditi na filmu jer su znali malo faktografskih stvari o Petru Hektoroviću i njegovom vremenu. „Tu je došla do izražaja Trencova mašta. A moram reći da su ovakvi filmovi užasno važni za kulturu našeg naroda“, naglasio je Šerbedžija. Zaključio je kako je uživao uživljavajući se u lik tog čudnog čovjeka te je naglasio da je Stari Grad na Hvaru bila divna lokacija za snimanje, s ugodnim domaćinima.

Romina Tonković i Filip Mayer, mladi su ljubavni par na filmu. Tonković je rekla da je za Stari Grad vežu lijepe uspomene te je odlučila „ubaciti“ se u film kad je čula da se snima upravo ondje. To joj je pošlo za rukom zbog, kako je istaknuo Trenc, njezine karizme. Najteže joj je, kaže, bilo svladati starogradski jezik, no to joj je bio i sjajan izazov. Mayer igra mladog Hektorovića, ulogu za koju ga ke preporučio pokojni glumac Robert Budak koji je konstatirao kako Mayer izgleda kao mladi Šerbedžija. „Bojao sam se ove uloge s obzirom na to da igram mladog Hektorovića kojeg u filmu utjelovljuje upravo Šerbedžija, pa sam cijeli tekst sa svim akcentima naučio napamet. No, opustio sam se čim smo počeli i taj mi je govor postao nešto prirodno“, ispričao je.

Bojan Brajčić igrao je bok uz bok s Leonom Lučevom te je s obzirom na dalmatinske korijene jezik je lako svladao. Morao je svladati i veslanje s obzirom na to da on i Lučev imaju mnoge scene veslanja, kao i jedrenja i bacanja mreže. „Jako smo se uigrali i izgledalo je to gotovo kao kakva koreografija“, ispričao je i napomenuo da je scenama veslanja prethodilo godinu dana vježbanja u teretani.

Gala Nikolić filmom se bavi tek vrlo kratko, a u "Ribanju" igra muzu za koju kaže da je vrckava. Pripremajući se za ulogu, kako kaže, puno je  čitala o grčkim muzama.

Film 8. listopada dolazi u kina, a kako bi bio razumljiviji, vjerojatno će neki njegovi dijelovi biti titlani na hrvatski standardni jezik.

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu