Pamti li tko Pulu bez filmskog festivala?

Šezdeset godina djeluje nam kao – oduvijek. Ne možemo (i ne želimo) zamisliti pulsko ljeto bez filmova u Areni – povezanost filma i grada duboko se i trajno ukorijenila u samu potku Pule. Film (Festival) neosporno je utjecao na društveni, socijalni i kulturni život Puljana, pridonio popularizaciji Pule u državnim i međunarodnim okvirima, a istovremeno pulska je publika sociološki fenomen – odana svom Festivalu, desetljećima prati nacionalni film kolektivno i spontano iskazujući cijeli spektar emocija.

Upravo zato Festival (bez obzira na sve promjene, koje je proživio i nadživio) toliko traje. Pula je pravo mjesto na kojem nacionalna kinematografija provjerava komunikaciju filma i publike istovremeno propitkujući jednogodišnje umjetničke dosege i estetike.

U takvom kontekstu Pula dočekuje svoje 60. izdanje, a rekordan broj filmova u domaćoj (ko) produkciji najbolji je mogući rođendanski poklon festivalu koji je tijekom svojih šezdeset godina dokazao kako je jednostavno – neponovljiv i nezamjenjiv. Imat ćemo priliku vidjeti 14 hrvatskih filmskih naslova i 10 manjinskih koprodukcija te posebno zanimljiv nedavno pokrenut program kratkog filma, koji u Pulu dovodi niz mladih talenata.

Kao što Europa teži jedinstvu u različitostima, tako i Festival igranog filma u Puli pruža suživot nacionalnog i međunarodnog programa. Zato je, ne slučajno, prijatelj 60. festivala igranog filma u Puli Europska unija te će se u sklopu ovogodišnjeg programa Europolis prikazati 12 dugometražnih i 18 kratkometražnih filmova iz svih zemalja članica Europske unije.

Pulica je namijenjena najmlađima – moći će pratiti ne samo probrani filmski program nego i filmske radionice. Ovaj će jubilarni festival biti zabilježen i po brojnim pratećim programima i događanjima i zabavno-glazbenim programima.

Šezdeseta obljetnica prilika je da se prisjetimo i zahvalimo svim redateljima, glumicama, glumcima i drugim autorima i filmskim djelatnicima koji su stvarali i stvaraju filmove, kinematografiju, Festival – a neke od njih imat ćemo priliku u Puli i pozdraviti.

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter

Partner festivala