Pregled događanja prema:

PRO predavanja

Kada je najbolje vrijeme za početak osmišljavanja promotivne strategije za film? Koliko je važan prvi dojam? Kako koristiti glumce nakon završetka snimanja? Što plakat ili filmski slogan žele prenijeti publici? Kako se pripremiti za festivalsku distribuciju? S kime treba razgovarati i koga treba motivirati da bi vaš film stigao do šire publike? Koji je stvarni učinak festivalskog uspjeha? Mogu li produkcijske kuće pojedinačno igrati bitnu ulogu u oblikovanju filmske industrije? Što producenti mogu naučiti jedan od drugoga? Ovo su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti u nizu predavanja vodećih svjetskih stručnjaka iz filmske produkcije, distribucije i marketinga.

Charles McDonald počeo je karijeru s Theom Cowanom 1978. godine, a zatim je s Judy Tarlo osnovao tvrtku Judy Tarlo Associates. Godine 1986. pokrenuo je s Connie Stone i Timom Hallinanom Stone Hallinan McDonald, tvrtku koja je vodila filmske klijente i IBM-ovu sponzorsku kampanju u Europi. U siječnju 1994. godine s Jonathanom Rutterom osnovao je agenciju McDonald & Rutter specijaliziranu za sve aspekte promocije za film, televiziju i kazalište: od produkcije, prodaje, svjetske i nacionalne distribucije. Godine 2006. tvrtku je kupila agencija Premier PR. Charles McDonald jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za odnose s javnošću. Držao je predavanja o promociji filmova na britanskoj Nacionalnoj školi za film i televiziju, Europskom filmskom fakultetu, festivalu u Berlinu, itd. Zastupao je filmove P. Almodovara, M. Leigha, K. Loacha, M. Winterbottoma, D. Cronenberga, S. Coppole, W. Wendersa, S. Frearsa i A. Arnold, plasirajući ih na festivale u Cannesu, Berlinu, Torontu, Veneciji, te na nagrade Oscar, BAFTA i Zlatni globus.

Predavanje ”Odnos s medijima i festivalski plasman” – srijeda 23. srpnja, 11:00, dvorana Županijske komore grada Pule.

Nik Powell osnovao je 1970. godine Virgin Records s Richardom Bransonom. Godine 1982. ulazi u partnerstvo sa Stephenom Woolleyjem, vlasnikom kina Scala Cinema. Zajedno su osnovali Palace Video, zatim Palace Pictures i Palace Productions, najveću produkcijsko-distribucijsko-prodajnu silu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nik Powell producirao je 44 filma izvrsnih britanskih redatelja kao što su Neil Jordan, Stephan Elliott, Shane Meadows, Terence Davis, itd. Njegov najuspješniji film svakako je Plačljiva igra (red. Neil Jordan, 1992), nominiran za šest Oscara, uključujući i najbolji film. Druge istaknute nagrade uključuju nagradu za najboljeg glumca Bobu Hoskinsu za ulogu u filmu Mona Lisa (red. N. Jordan, 1986) na festivalu u Cannesu i Zlatni globus za film Mali glas (red. N. Jordan, 1998). Direktor je britanske Nacionalne škole za film i televiziju, predsjednik BAFTA filma, član Upravnog odbora BAFTA-e i član američke akademije AMPAS. Zadnjih deset godina bio je potpredsjednik Upravnog odbora Europske filmske akademije.

Predavanje ”O fabuli od A do Ž” – ponedjeljak 21. srpnja, 12:00, Kino Valli
Predavanje ”30 lekcija iz filmske produkcije” – ponedjeljak 21. srpnja, 16:00, Circolo.

Dolby, Warner, Fox, Universal, Sony, Columbia Tri-Star… Ray Gillon radio je u gotovo svim većim američkim filmskim studijima, ne samo kao snimatelj zvuka nego i u postprodukciji zvuka. Studirao je elektrotehniku i elektroniku na sveučilištu Kingston u Londonu. Nakon kratkog početka u glazbenoj industriji, njegova je karijera brzo zaokrenula u audiovizualne vode. Dizajnirao je sustav razglasa na stadionu nogometnog kluba Arsenal, a kao dizajner i glavni inženjer opremio je desti najveći kruzer na svijetu. Ubrzo nakon tog zaposlen je u Laboratorijima Dolby kao savjetnik za zvuk na filmu, a radio je i na razvijanju tehnika sinkronizacije filmova. Tako je proputovao cijeli svijet skupljajući znanja iz postprodukcije zvuka i jezike, kojih danas govori 18! Godine 1993. Pokrenuo je tvrtku G-Minor koja se bavi postprodukcijom, snimanjem i montažom zvuka, a najpoznatija je po tome što nudi prijevod I sinkronizaciju filmova načak 37 svjetskih jezika. Surađivao je s redateljima kao što su Werner Herzog, Mike Figgis, Pedro Almodovar, Alex de la Iglesia, Spike Jonze, Guillermo del Toro, Bigas Luna.

Predavanja o zvuku na filmu – srijeda 23. srpnja, 16:00, dvorana Županijske komore grada Pule.

John Durie bavi se filmskim marketingom (za dugometražne igrane i dokumentarne filmove) i korporativnim marketingom za klijente iz područja filma. Ima 30 godina međunarodnog iskustva na više od 650 igranih filmova i više od 200 filmskih najava i plakata. Agencija Strategic Film Marketing, utemeljena 1993. s uredima u Londonu i Cannesu, specijalizirana je za rad s filmskim producentima te pruža podršku za rad s lokalnim kinodistributerima i prodajnim agentima. To uključuje procjenu filmskih projekata, osiguravanje međunarodnih prodajnih agenata za producente, izradu filmskih plakata i kinonajava, produkcijske bilješke i digitalni marketing. Tvrtka blisko surađuje s filmskim institutima, uključujući izradu programa marketinške podrške te istraživanje i stratešku analizu tih programa. John Durie surađivao je i s brojnim redateljima: Joelom i Ethanom Coenom, Tarantinom, Lynchom, Almodovarom, Mikeom Leighom, itd.

Predavanje o filmskom marketingu i distribuciji u dva dijela. Prvi dio u četvrtak 24. srpnja, 17:00, dvorana Županijske komore grada Pule. Drugi dio u petak 25. srpnja, 16:00, dvorana Županijske komore grada Pule.

Darko Tuškan, predstavnik Australskog sindikata Equity – Media Entertainment & Art Aliance (MEAA), održat će predavanje o sigurnosti na radu filmskih djelatnika za sve filmaše i sektore u filmskoj industriji. U Australiji i šire poznat je i cijenjen kao visoki stručni savjetnik na području sigurnosti na radu u filmskoj industriji, koju provodi prema standardima filmske industrije regulirane zakonskim aktom Workplace Health and Safety Framework i Sigurnosnom kodeksu filmske industrije kao prakse usmjerene k sigurnijem načinu rada. Tuškan je kreativan i svestran akcijski redatelj i kaskaderski koordinator s preko 25 godina iskustva rada u filmskoj industriji. Također, radi i kao predavač na australskim filmskim akademijama. Neki od poznatijih projekata na kojima je radio su: trilogija Matrix, Nemoguća misija 2, Tanka crvena linija, Željezno nebo i mnogi drugi. Kao Australac Hrvatskog podrijetla radi na nacionalnim i međunarodnim projektima, a kao 14 godišnji član u MEAA-u trenutno obnaša funkciju predsjednika ogranka Nacionalne organizacije za ocjenjivanje kaskadera (National Stunt Grading Committee).

Predavanje o sigurnosti na radu filmskih djelatnika – nedjelja, 20. srpnja, 15:00, Circolo.

Mjesto događanja:

Kategorija

Odaberite dane:

  • Pon
  • Uto
  • Sri
  • Čet
  • Pet
  • Sub
  • Ned

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter
novi-t-mobile-logob

Partner festivala.