Pregled događanja prema:

Okrugli stolovi

Okrugli stol – Filmski festivali
Utorak, 22. srpnja 2014, 16:00, Circolo (otvoreno za javnost od 17:30)

Podatak o pedesetak filmskih festivala koji pod financijskim kišobranom Hrvatskog audiovizualnog centar i(li) Ministarstva kulture pronalaze svoju publiku u zemlji od samo četiri i pol milijuna stanovnika uistinu je znakovit. Iz njega se mogu naslutiti obrisi nacionalne kulturne politike, ali i partikularna, lokalna stremljenja. Ono što se ne vidi jest koliko filmski festivali međusobno komuniciraju, surađuju i međusobno se nadopunjavaju. Upravo će se tim aspektom pozabaviti Okrugli stol o filmskim festivalima na kojem će sudjelovati predstavnici hrvatskih filmskih festivala. Moderator okruglog stola biti će Rajko Grlić.

Okrugli stol o stanju autorskih prava u audiovizualnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj
Nedjelja, 20. srpnja 2014., 17:00, Circolo

Imajući u vidu mnoštvo neriješenih pitanja i niz problema vezanih za autorska prava u audiovizualnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj, Društvo hrvatskih filmskih redatelja organizira okrugi stol, na kojem će ukazati na trenutačno stanje, otvorena pitanja i moguća rješenja.

Okrugli stol zamišljen je kao kombinacija kratkih izlaganja i rasprava o nekoliko najvažnijih aspekata autorskog prava koja uključuju pitanja audiovizualne baštine u RH kao što su pitanja vlasništva, čuvanja, upravljanja i korištenja kako filmske tako i televizijske baštine; pitanja autorskih prava na audiovizualnim djelima čiji je producent javna televizija; prava autora na primjerenu naknadu za korištenje a/v djela (tzv. primarna i sekundarna prava tj. individualno i kolektivno ostvarivanje autorskog prava), pitanja sadržaja autorskih ugovora uz primjere kršenja autorskih prava, pitanja tzv. «djela siročadi» («orphan works») te ukupne regulacije audiovizualne djelatnosti / audiovizualnog djela u hrvatskom zakonodavstvu.
Izložit će se i komparativni primjeri europske prakse po pojedinim temama.

Uvodno izlaganje podnijet će Antonio Nuić, predsjednik DHFR-a. Svrha okruglog stola je razmotriti sadašnje stanje i raspraviti otvorena pitanja te donijeti zaključke koji će dati smjernice za izradu autorskih ugovora, kao i smjernice za daljnje djelovanje Društva i drugih institucija s ciljem provedbe usvojenih zaključaka.

Po pojedinim temama izlagat će voditeljica odjela za autorsko i srodna prava Hrvatske autorske agencije Đurđica Paić, odvjetnici Bojan Čobanić, Zoran Bauer i Neven Vučković, članice Upravnog odbora DHFR-a Snježana Tribuson i Vlatka Vorkapić, redatelji Branko Ivanda i Lordan Zafranović, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, hrvatska predstavnica u Euroimagesu i članica Programskog vijeća HRT-a Sanja Ravlić te Martina Petrović iz MEDIA DESK-a HRVATSKA.

Na okruglom stolu sudjelovat će predsjednica Programskog vijeća HRT-a dr.sc. Nina Obuljen-Koržinek i član vijeća dr.sc.Bruno Kragić, predsjednica Audiovizualnog vijeća HAVC-a Vera Robić Škarica, te predstavnici filmskih udruga HDFD-a i HRUP-a.

Pokrovitelj okruglog stola je Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, u ime kojeg će na okruglom stolu sudjelovati ravnateljica mr.sc. Ljiljana Kuterovac i voditeljica samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove mr. Tajana Tomić.

Mjesto događanja:

Kategorija

Odaberite dane:

  • Pon
  • Uto
  • Sri
  • Čet
  • Pet
  • Sub
  • Ned

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter
novi-t-mobile-logob

Partner festivala.