• 57. Festival igranog filma u Puli

  Arena na 56. FestivaluFestival igranog filma u Puli, najstariji i najposjećeniji filmski festival u Hrvatskoj (70.320 gledatelja 56. izdanja) te "jedan od tri najbolja i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi"  (londonski The Guardian 2005.) održao je svoje 57. izdanje. Od 17. do 24. srpnja, održan je nacionalni, a od 10. do 24. srpnja 2010. međunarodni program.


  Tijekom 15 festivalskih dana gledatelji su mogli uživati u projekcijama novih hrvatskih i najboljih svjetskih filmova na Kaštelu, u Kinu Valli i Areni. 

  Festival igranog filma u Puli je već 56 godina zaštitni znak nacionalne festivalske ponude u regiji i svijetu, tradicionalno mjesto okupljanja domaćih filmaša koje posjećuju brojni novinari i festivalski ravnatelji.

  Nacionalnom natjecateljskom programu 57. izdanja od 17. do 23. srpnja prikazano je deset filmova, od čega sedam u glavnoj sekciji, a tri u novoj sekciji manjinskih koprodukcija. Ove godine tematski dominiraju filmovi o ljubavnim problemima i preljubu. Među sedam filmova u glavnoj sekciji, čak su šest svjetske premijere. Trojica debitanata (Marasović, Šerbedžija i Vitez) natjecala su se s Okijem, iskusnijim Matanićem i Sviličićem  te veteranom Grlićem. Pedeset i sedam godina nakon što su na prvom pulskom festivalu prikazane dvije koprodukcije, ove su godine prvi put tri koprodukcije konkurirale za posebne Zlatne Arene, Zlatna vrata Pule i druge nagrade.

  Filmovi iz Popularnog programa u Areni - kvalitetni žanrovski filmovi za širu publiku - prikazivani su nakon svršetka filma iz Nacionalnog programa. Ove godine su tu godine u programu bili filmovi Romana Polanskog, Terryja Gilliama, Anga Leeja, Cristophera Nolana, Toma Forda i Olivera Parkera.

  Na desetu obljetnicu pokretanja međunarodnog natjecateljskog programa Festivala igranog filma u Puli i 72 godine nakon prve filmske projekcije u Areni, Festival ove je godine u Međunarodnom programu Europolis-Meridijani donio dvadeset filmova selektiranih s najuglednijih svjetskih festivala (Venecija, Cannes, Berlin, Rim, Karlovy Vary...)., koji su svoju hrvatsku premijeru imali upravo u Puli. Posjetitelji su tako prvi vidjeli najnovije filmove Neila Jordana, Bertranda Taverniera, Jamesa Ivoryja i mnogih drugih. Program je trajao 14 dana: od subote 10. do petka 16. srpnja odvijao se na Kaštelu u terminu od 21,30, a nakon toga u Kinu Valli u 18,00 sati. Na Kaštelu je prikazano sedam raznolikih ljubavnih priča, u Kinu Valli sedam probranih art filmova za filmske gurmane.

  Talijanskom oskarovcu Giuseppeu Tornatoreu bila je posvećena retrospektiva (od 10. do 15. srpnja u Kinu Valli u 18.00 sati) u programu Europski filmski redatelji sa pet filmova iz rane i srednje faze njegova stvaralaštva i premijerom filma Baaria kojim je otvoren ovogodišnji Festival u Veneciji.

  U subotu, 24. srpnja i nedjelju, 25. srpnja održan je u Kinu Valli Hrvatski filmski vikend u okviru kojeg su biti prikazani svi filmovi iz Nacionalnog programa. Tijekom Festivala prikazan je i izbor kratkih filmova te najbolje od Dana hrvatskog filma, održane dodjele filmskih nagrada za životno djelo Fabijan Šovagović i Marijan Rotar, hommage dobitnicima nagrada Vladimir Nazor (Veljko Bulajić) i Krešo Golik (Ivan Šime Šimatović) i predstavljanje svih hrvatskih igranih filmova u nastanku.

  U Kinu Valli održavale su se matineje filmova za djecu u sklopu programa Pulica. Festivalski doživljaj zaokružili su i brojni popratni programi: Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, Ukratko na Portarati, Pulska filmska tvornica, izložba Cinemaniac te natječaj za amaterske filmove 640x480 max.   


   

  Raspored svih festivalskih projekcija i drugih događanja

  Pogledajte programsku knjižicu (PDF) 57. festivala igranog filma u Puli s rasporedom javnih projekcija te kratkim opisima filmova i drugih festivalskih događanja.
  Pogledajte i programsku tablicu (PDF) s preglednim rasporedom svih javnih projekcija.
  Tu je i raspored press konferencija i projekcija za press i akreditirane.

   

  Komplet ulaznica za sve projekcije u Areni 120 kuna

  Ulaznica za projekcije dvaju filmova u Areni košta 15 kuna, uz izuzetak za 20. i 24. srpanj kada košta 30 kuna. Cijena kompleta ulaznica za sve projekcije u Areni je 120 kuna. Pravo na propusnice za besplatan ulaz u Arenu (osim 20. i 24. srpnja) imaju srednjoškolci, studenti, osobe s invaliditetom i njihovom pratnjom, te umirovljenici. Pročitajte više o ulaznicama i propusnicama