• Nacionalni program

  Otvaranje 56. Festivala igranog filma u Puli, 18. srpnja 2009.
  Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 17. lipnja 2010. u prostorima Europskog doma u Zagrebui predstavljen je Nacionalni program 57. festivala igranog filma u Puli te tijek priprema za ovogodišnje izdanje Festivala.

  U Nacionalnom programu 57. Festivala igranog filma u Puli naći će se jedanaest filmova, od čega sedam u glavnoj sekciji, a četiri u novoj sekciji manjinskih koprodukcija (u kojoj tri od njih konkuriraju za 3 posebne Zlatne Arene, nagradu Zlatna vrata Pule i posebne nagrade hrvatske i inozemne kritike te mladih filmofila).

  Zanimljivo je da ove godine tematski dominiraju filmovi o ljubavnim problemima i preljubu. Među sedam filmova u glavnoj sekciji, čak su šest svjetske premijere. Festival će biti otvoren nezavisnim filmom, znastveno-fantastičnom dramom The Show Must Go On debitanta Nevija Marasovića. U konkurenciji su još dva debitanta: Ivan-Goran Vitez, koji predstavlja crnohumorni akcijski film Šuma summarum te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom Sedamdeset i dva dana. Dalibor Matanić predstavit će dramu Majka asfalta, a Ognjen Sviličić 2 sunčana dana. Splitski redatelj i videoumjetnik Dani Oki predstavlja se dramom Predstava koja će biti prikazana na digitalnom HD formatu (High Definition ili visoka razlučivost) u Kinu Valli. Jedini film iz glavne sekcije koji je u Hrvatskoj (izvan Istre) već viđen je ljubavna drama Neka ostane među nama Rajka Grlića.

  Među manjinskim koprodukcijama su četiri filma koja je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u njihovom nastanku sudjelovali su hrvatski koproducenti i filmski umjetnici. Prvi je među njima omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod nazivom Neke druge priče, u kojem je hrvatsku priču režirala Ivona Juka, a hrvatski koproducent je 4Film (Anita Juka). Drugi je drama Na putu Jasmile Žbanić u kojoj su glavne uloge odigrali Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, a hrvatski je koproducent Produkcija Živa (Leon Lučev). Bosanskohercegovački redatelj Adis Bakrač režirao je film Ostavljeni u kojem je glavnu žensku ulogu odigrala Mira Furlan, a koproducirao ga je zagrebački Olimp film (Mario Vukadin).

  Srbijanski redatelj Srđan Karanović predstavit će (izvan konkurencije) film Besa u kojem glumi Miki Manojlović, a hrvatski koproducent i direktor fotografije je Slobodan Trninić.

  Raspored projekcija u nacionalnom programu je slijedeći:

  subota, 17. srpnja
  21.30 otvaranje Nacionalnog programa 57. festivala igranog filma u Puli
  The Show Must Go On, r. Nevio Marasović


  nedjelja, 18. srpnja 2010.
  21.30 Neke druge priče; r. Ivona Juka, Ana Maria Rossi, Ines Tanović, Marija Džidževa, Hanna Slak
  23.45 Na putu, r. Jasmila Žbanić


  ponedjeljak, 19. srpnja 2010.
  21.30 Sedamdeset i dva dana, r. Danilo Šerbedžija


  utorak, 20. srpnja 2010.
  19.45 Kino Valli: Predstava, r. Dan Oki
  21.30 Šuma summarum, r. Ivan Goran Vitez


  srijeda, 21. srpnja 2010.
  21.30 Neka ostane među nama, r. Rajko Grlić
  23.15 Ostavljeni, r. Adis Bakrač


  četvrtak, 22. srpnja 2010.
  21.30 Majka asfalta, r. Dalibor Matanić


  petak, 23. srpnja 2010.
  21.30 2 sunčana dana, r. Ognjen Sviličić


  subota, 24. srpnja 2010.
  21.30 Dodjela nagrada


   

  Raspored svih festivalskih projekcija i drugih događanja

  Pogledajte programsku knjižicu (PDF) 57. festivala igranog filma u Puli s rasporedom javnih projekcija te kratkim opisima filmova i drugih festivalskih događanja.
  Pogledajte i programsku tablicu (PDF) s preglednim rasporedom svih javnih projekcija.
  Tu je i raspored press konferencija i projekcija za press i akreditirane.


  Komplet ulaznica za sve projekcije u Areni 120 kuna

  Ulaznica za projekcije dvaju filmova u Areni košta 15 kuna, uz izuzetak za 20. i 24. srpanj kada košta 30 kuna. Cijena kompleta ulaznica za sve projekcije u Areni je 120 kuna. Pravo na propusnice za besplatan ulaz u Arenu (osim 20. i 24. srpnja) imaju srednjoškolci, studenti, osobe s invaliditetom i njihovom pratnjom, te umirovljenici. Pročitajte više o ulaznicama i propusnicama


  Statutarne izmjene

  Večernja projekcija u AreniNa sjednici Vijeća Festivala igranog filma u Puli, održanoj u srijedu 16. lipnja pod predsjedanjem ministra kulture mr. Bože Biškupića, jednoglasno je usvojen novi Statut Festivala koji je omogućio da u okviru Nacionalnog programa u Areni budu prvi put prikazivane i koprodukcije s manjinskih hrvatskim udjelom (koje po dosadašnjem Statutu nisu imale pravo sudjelovanja u tom programu) i to u novoj sekciji manjinskih koprodukcija. Nacionalni program Festivala tako sada ima dvije programske sekcije: glavnu sekciju i sekciju manjinskih koprodukcija.

  Ocjenjivački sud Nacionalnog programa filmovima iz sekcije manjinskih koprodukcija može dodijeliti do tri Zlatne Arene za manjinske koprodukcije, i to u svim kategorijama u kojima se dodjeljuje Velika Zlatna Arena i Zlatne Arene. Manjinske koprodukcije konkuriraju i za Zlatna vrata Pule (nagradu publike u Areni za najbolji film Nacionalnog programa) te za posebne nagrade hrvatske i strane kritike te mladih filmofila.

  Filmovi u kojima je hrvatski produkcijski udio ili sudjelovanje hrvatskih filmskih umjetnika veće od 50 posto, kao i oni koji su dobili potporu na natječaju HAVC-a kao hrvatske produkcije dugometražnih igranih filmova mogu sudjelovati u glavnoj sekciji Nacionalnog programa Festivala. Multilateralne koprodukcije u kojima je hrvatski je udio veći od 10 posto, kao i bilateralne koprodukcije u kojima je hrvatski udio veći od 20 posto mogu se prijaviti za sekciju manjinskih koprodukcija Nacionalnog programa Festivala. Koprodukcije koje ne zadovoljavaju te uvjete, mogu biti prikazane izvan konkurencije.