• Razgovor s Gretom Scacchi u Circolu

    Greta Scacchi u Circolu s umjetničkim ravanteljem Zlatkom VidačkovićemBritanska glumica Greta Scacchi, dobitnica Emmyja i niza drugih priznanja, gošća je 54. festivala igranog filma u Puli. Otvorivši međunarodni program Festivala, ugledna je umjetnica dan kasnije (13. srpnja) razgovarala s novinarima i festivalskim gostima u projekcijskoj dvorani Circola.


    Uz toliko godina rada na filmu, televiziji te u kazalištu, Greta Scacchi napomenula je da joj je najljepše iskustvo u karijeri rad s redateljem Robertom Altmanom. Pokojni američki sineast motivirao ju je i poticao na kreativnost, i to kroz različite rasprave o njezinoj ulozi u filmu Igrač. Živeći intenzivno kao sam lik imala je čak osjećaj da gubi vezu sa stvarnošću. Premda za najgore iskustvo nije htjela posebno istaknuti niti jednog redatelja napomenuvši tek da svaki od njih ima svoje metode rada, ipak je naglasila da redatelj treba znati što želi, jer u protivnom zbunjuje glumce. Skupina glumaca u biti je skupina različitih pojedinaca sa svojim manama i vrlinama pri čemu je nužno naučiti da pri snimanju ne treba imati predrasude.


    Greta Scacchi u Circolu s umjetničkim ravanteljem Zlatkom Vidačkovićem i glasnogovornikom Festivala Hrvojem PukšecomI dok je za redatelja Wolfganga Petersena istaknula da je na snimanju filma Shattered želio imati sve pod nazdorom, u filmu Coca-Cola Kid koji je režirao Dušan Makavejev, dobila je prigodu improvizirati jer se scenarij stvarao u hodu. Međutim, njezin suradnik glumac Eric Roberts, otkrila je, nije bio zadovoljan takvim načinom rada. Jedinu zamjerku uputila je nejasnom razvoju svog lika. Kao vlastitu najdražu ulogu, izdvojila je nastup u drami Žega i prašina u režiji Jamesa Ivoryja u čijoj je realizaciji sudjelovala sa samo 22 godine. 


    Po glumičinom mišljenju kazalište je, u odnosu na film, drukčiji kreativni proces jer nije nužno kronološki uvjetovan. Usto, teatar je hram glumaca, jer u njemu nema kontrole, i redatelj ne može prisvojiti djelo glumca. Glumac je, napomenula je Greta Scacchi, na pozornici sam i on određuje pravila.


    U skoroj budućnosti Greta Scacchi se namjerava baviti isključivo kazalištem. Već ima u planu predstavu u Londonu čija će se premijera održati u siječnju 2008. te predstavu u Sidneyju krajem slijedeće godine. Što se tiče rada na filmu, upravo je dovršila dramu o aktualnim terorističkim napadima u Londonu naslovljenu Shoot on Sight koju je režirao indijski redatelj Jay Mandrom.