logo 67

         powered by
t com

logo 67


teretpressVIJEST

Redatelj Ognjen Glavonić i producenti Stefan Ivančić i koproducentica Ankica Jurić Tilić predstavili su film Teret s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.

Film je odbijan puno puta te ga zbog nedostatka financijskih sredstava punih sedam godina nisu uspjeli snimiti. Kako je ispričao redatelj, ideja za film je nastala još 2009. godine, a na njemu je počeo raditi 2011. Razlog odbijanjima vidi u temi: „Riječ je o suočavanju s mračnom prošlošću i zločinima devedesetih“, kazao je.

Naime, vozač kamiona prevozi tajanstveni teret tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine, od Kosova do Beograda. Kad obavi posao shvaća da se mora vratiti kući i živjeti sa spoznajom što je učinio.

„Informacije o toj temi su mi bile nedostupne, no deset godina kasnije putem novina sam otkrio istinu“, ispričao je Glavonić i rekao da se njegova priča bazira na čovjeku koji ne zna što zapravo prevozi i o tome koliko se dugo može praviti da to ne zna.

Leon Lučev na filmu ima reduciran dijalog, a redatelj smatra da je bio idealan za ulogu: „Gledao sam ga u nekim filmovima u kojima na sličan način trpi radnju pa sam mu predložio ulogu i on je pristao“, rekao je.

Stefan Ivančić je ispričao da ih je čisti entuzijazam držao u radu na filmu za koji su u konačnici skupili sredstva sa svih strana: „Nakon što su nas odbili u Filmskom centru Srbije, aplicirali smo na razne druge natječaje i tako financirali film iz više različitih izvora“, dodao je. Zanimljivo je da su prvo dobili novac u Francuskoj pa su se u Hrvatskoj za financijska sredstva natjecali kao francuski film.

O filmu se pričalo i prije prikazivanja u srpskim kinima, a redatelj smatra da je tomu tako jer su se htjele zataškati neke stvari o kojima se u filmu progovara. Nakon prikazivanja se bura oko filma stišala.

Ankica Jurić Tilić je priznala da ju je filmu privukla upornost mladih filmaša iako je film godinama odbijan. O njegovoj kvaliteti govori činjenica da je prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a imao je i fantastičan festivalski put.

„Film je rekao nešto važno i on će trajati“, naglasila je Jurić Tilić dodavši da je hrvatska kino produkcija u tijeku.

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu