• 59. Festival igranog filma u Puli

  Arena

  Festival igranog filma u Puli danas je najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja, petnaest dana festivalskih događanja u Puli i programskim gostovanjima na ljetnim festivalima u cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra do Rijeke i Zagreba. Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija, a od 1953. do danas kontinuirano je mjesto festivalskog uživanja u filmu pod zvijezdama.


  U Nacionalnom programu, zahvaljujući kojem se diči titulom najstarijeg filmskog festivala na svijetu, Pula od 21. do 28. srpnja 2012. godini očekuje dvanaest hrvatskih filmskih naslova, od čega deset u konkurenciji, a očekuje nas i par koprodukcija u kojima su nastupali hrvatski filmski umjetnici i korištene hrvatske filmske lokacije. Posebno je zanimljiv nedavno pokrenut program kratkog filma koji je u Pulu doveo niz mladih talenata.


  Kaštel

  Atraktivni Međunarodni program u svom će dvanaestom uzastopnom izdanju od 14. do 28. srpnja 2012. ponuditi filmske delicije sa svjetske festivalske trpeze, od probranih filmova iz programa Festivala u Cannesu, Berlinu, Veneciji i Rimu, do hitova za najširu publiku.

  Neće izostati ni popratni filmski programi: Pulica – program za djecu i mlade, Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, Pulska filmska tvornica, izložba Cinemaniac, doFuraj svoj film i filmovi na Portarati. Atmosferu će upotpuniti sponzorska događanja i druženja kao i zabavno glazbeni programi.