• Nagrade u nacionalnom programu

  Zlatne Arene u AreniOcjenjivački sud Nacionalnog programa dodjeljuje slijedeće nagrade za filmove u glavnoj sekciji Nacionalnog programa:

  Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film
  Zlatnu Arenu za režiju
  Zlatnu Arenu za scenarij
  Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu
  Zlatnu Arenu za kameru
  Zlatna Arena za montažu
  Zlatnu Arenu za glazbu
  Zlatnu Arenu za scenografiju
  Zlatnu Arenu za kostimografiju

  Ocjenjivački sud može dodijeliti još tri posebne Zlatne
  Arene
  i to: za masku, ton i specijalne efekte u filmu.

  Nagrada Vjesnika Breza prema odluci službenog Ocjenjivačkoga suda dodjeljuje se najboljem debitantu iz jedne od gore navedenih kategorija. Donator skulpture Breza je Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti.

  Na službenoj dodjeli nagrada, dodjeljuje se i nagrada publike Zlatna vrata Pule glasovanjem publike u Areni ocjenom od 1 do 5. Glasovanje se obavlja putem izrezivanja kupona s ulaznice. Rang-lista filmova dnevno se objavljuje u biltenu Festivala. Donator nagrade je Grad Pula.
  Za nagradu konkuriraju svi filmovi iz Nacionalnog programa koji se prikazuju u Areni.

  Službena nagrada Festivala je i Nagrada Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara. Za nagradu glasuju kritičari akreditirani na Festivalu ocjenjujući filmove službenog programa ocjenom od 1 do 5.

  Ocjenjivački sud Nacionalnog programa filmovima iz sekcije manjinskih koprodukcija može dodijeliti do tri Zlatne Arene za manjinske koprodukcije, i to u svim kategorijama u kojima se dodjeljuje Velika Zlatna Arena i Zlatne Arene. Manjinske koprodukcije konkuriraju i za posebne nagrade hrvatske i strane kritike te mladih filmofila. Sponzorske nagrade mogu se dodjeljivati sukladno sponzorskim ugovorima.

  Pri dodjeli nagrada vrijede slijedeća pravila:

  - niti jedna nagrada ne može se dijeliti ex aequo;
  - nagrada se dodjeljuje za ostvarenje samo u jednom filmu;
  - odluke o nagradama drže se u tajnosti do službene objave na tiskovnoj konferenciji na dan zatvaranja Festivala.

   

  Živorad Tomić predsjednik Ocjenjivačkog suda 58. Festivala

  Živorad TomićVijeće Festivala igranog filma u Puli na sjednici pod predsjedavanjem ministra kulture mr. Jasena Mesića usvojilo je Program 58. izdanja Festivala te imenovalo ocjenjivačke sudove Nacionalnog i Međunarodnog programa.
  Ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi su scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg.