• Dobitnik Zlatnog medvjeda na 58. Festivalu

    Nader i Simin se rastaju (Jodaeiye Nader az Simin) iranskog redatelja Asghara FarhadijaU međunarodnom programu 58. Festivala igranog filma u Puli biti će prikazan dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea, obiteljska drama s elementima krimića Nader i Simin se rastaju (Jodaeiye Nader az Simin) iranskog redatelja Asghara Farhadija. Farhadijev film počinje kao klasična obiteljska drama o muškarcu Nadaru koji se rastaje od supruge Simin i angažira kućnu pomoćnicu Razieh da pomaže njegovom teško bolesnom ocu, no nakon što Naderov otac umalo umre za vrijeme njenog neovlaštenog izlaska, a ona izgubi dijete nakon što je Nader izbaci iz kuće, u film ulaze zanimljivi elementi sudske drame i krimića. Farhadi je istodobno uspio donijeti na platno snažnu obiteljsku priču, ukazati na probleme iranskog društva, ali i stvoriti napet i dinamičan film koji se može svidjeti i široj publici. Film je nagrađen i Srebrenim medvjedima za sve muške i ženske glumačke interpretacije.

    Žrtva, r. Chen KaigeIz Berlina stiže i film Žrtva Chena Kaigea (dobitnika Zlatne palme za film Zbogom moja konkubino), drama s elementima borilačkog filma o jedinom preživjelom nasljedniku kineske kraljevske dinastije.

    Glavni je lik dvorski liječnik koji predstavlja dijete kao svog sina, riskirajući život pravoga sina i supruge, da bi osigurao nastavak kraljevske loze, a kum i mentor dječaka je general koji mu je pobio obitelj.