• Retrospektiva Jamesa Ivoryja

  James IvoryNakon Pedra Almodóvara i Giuseppea Tornatorea, Festival igranog filma u Puli ovogodišnju retrospektivu u ciklusu posvećenom velikim svjetskim redateljima posvećuje američkom sineastu Jamesu Ivoryju (Berkeley, Kalifornija, 1928). Retrospektiva tog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će jedanaest filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je tri puta nominiran za Oscara za najbolju režiju.

  Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom Bijele grofice koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazana u Rijeci i Dubrovniku. Veći broj filmova iz retrospektive gostovat će i u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU.


  Soba s pogledom (A Room With a View, 1985)Bijela grofica (White Countess, 2005)

  Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je Shakespeare Wallah iz 1965., a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i Žega i prašina (Heat and Dust, 1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi.

  Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: Europljani (The Europeans, 1979) i Bostonci (The Bostonians, 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom Kvartet (Quartet, 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, Robovi New Yorka (Slaves of New York, 1989) te Razvod na francuski način (Le Divorce, 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts.

  Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove Soba s pogledom (A Room With a View, 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; Maurice (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te Na kraju dana (Remains of the Day,1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je Bijela grofica (White Countess, 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.