• Italija - zemlja prijatelj 58. Festivala

  Imamo PapuZemlja prijatelj 58. Festivala igranog filma u Puli biti će Italija, a u okviru tog programa biti će premijerno prikazano pet zapaženih novih talijanskih filmova. Program Italija – zemlja prijatelj biti će otvoren u četvrtak, 7. srpnja u 21,30 sati pulskom Kinu Valli filmom  »Imamo papu!« (Habemus Papam) Nannija Morettija, premijerno prikazanim na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Glavni je lik filma kardinal Mellvile (Michel Piccoli) koji je izabran za papu, no zbog straha od novog položaja odluči pobjeći među građane Rima.

   

  Ja sam ljubavProgram se nastavlja idući dan filmom »Ja sam ljubav« (Io sono l'amore) redatelja Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Flaviom Parentijem u glavnim ulogama.
  Glavni lik ove ljubavne drame je Emma, žena bogataša s kojim ima dvoje odrasle djece, a  zatomljene strasti u njoj će probuditi prijatelj njezina sina.
  Film je premijerno prikazan na Festivalu u Veneciji, a nominiran za Zlatni globus na najbolji film na stranom jeziku.

   

  Tri filma iz programa biti prikazana na pulskom Kaštelu od 10. do 12. srpnja. Prvi među njima je »Želim nešto više« (Cosa voglio di più) Silvija Soldinija, ljubavna drama u kojoj glume Alba Rohrwacher, Pierfrancesco Favino i Giuseppe Battiston. Protagonistica filma je simpatična Ana koja planira dijete s partnerom Alessiom, no sve se mijenja kad u njezin život iznenada uđe Domenico. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu.

  Želim nešto višeDvostruki sat

   

  Slijedi »Dvostruki sat« (La doppia ora), kriminalistički triler Giuseppea Capotondija u kojem glume Ksenia Rappoport, Filippo Timi i Antonia Truppo. Glavni lik Guido upoznaje Soniu i pozove je u vilu u kojoj radi kako bi se bolje upoznali, no ugodnu večer prekida upad pljačkaša. Za ulogu Sonie Ksenia Rappoport dobila je u Veneciji nagradu za najbolju glumicu. 

   

  Miran životPosljednji je film u programu »Miran život« (Una vita tranquilla) Claudija Cupellinija s Tonijem Servillom u glavnoj ulozi plaćenog ubojice koji napušta obitelj i živi mirnim životom dok ga sudbina ne suoči sa sinom koji je krenuo njegovim stopama.


  Filmovi će biti reprizirani i tijekom trajanja Nacionalnog programa Festivala, a predviđeno je i nekoliko gostovanja po Hrvatskoj. Tako će »Dvostruki sat« gostovati na Riječkim ljetnim noćima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu i u Art-kinu Metropolis u Zagrebu, gdje će biti prikazani i »Miran život«.