• O FESTIVALU IGRANOG FILMA U PULI - UKRATKO

    Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi, Festival igranog filma u Puli, prvi je put održan 1953. godine na inicijativu Marijana Rotara kao smotra međunarodne kinematografije, da bi od 1954. pa sve do raspada Jugoslavije bio njenom najvažnijom filmskom manifestacijom, koju su posjećivali nebrojeni novinari i filmski umjetnici iz zemlje i inozemstva, uključujući velikane poput Orsona Wellesa, Sophije Loren, Sama Peckinpaha, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Yula Brynnera i drugih.

    Od 1992. u Puli se održava festival hrvatskog filma, a od 2001. festival opet ima međunarodni karakter, s nagradama za najbolje strane filmove. Mnogi nagrađeni hrvatski filmovi s Pulskog festivala osvojili su velik broj nagrada na stranim festivalima: Tu, Maršal, Svjedoci, Ta divna splitska noć, Fine mrtve djevojke, Put lubenica… Tijekom posljednjih petnaest godina Festival su posjetile velike glumačke zvijezde kao što su John Malkovich, Ralph Fiennes, Ben Kinglsey, Jeremy Irons, Greta Scacchi i Christopher Lee, producent Branko Lustig, te redatelji Phillip Noyce i Jiri Menzel.

    Vespazijanova Arena, u kojoj se Festival održava od svog osnutka, čini ga jednim od tri najveća i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi, na čijim se projekcijama pod zvjezdanim nebom okupi do 5000 gledatelja.

    Tradicionalne nagrade festivala su Zlatne Arene (skulptura je rad Dimitrija Popovića), a na Festivalu se dodjeljuje još nekoliko službenih nagrada.
    Pogledajte internet stranice proteklih festivala.