• 56. Festival igranog filma u puli

  Otvaranje 55. festivala igranog filma u Puli - vatrometFestival igranog filma u Puli, najstariji i najposjećeniji filmski festival u Hrvatskoj (43.800 gledatelja 55. izdanja) te "jedan od tri najbolja i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi" (londonski The Guardian 2005.) održat će svoje 56. izdanje od 18. do 25. srpnja, s atraktivnim međunarodnim pretprogramom od 11. do 17 srpnja 2009. godine.


  Jedinstven je to doživljaj za brojne gledatelje koji će svake večeri tijekom dva tjedna festivalskih događanja uživati u projekcijama novih hrvatskih i najboljih svjetskih filmova na slikovitom Kaštelu, u najmodernijem Kinu Valli i veličanstvenoj Areni. Festival igranog filma u Puli je već duže od pet desetljeća zaštitni znak hrvatske festivalske ponude u regiji i svijetu, tradicionalno mjesto okupljanja hrvatskih filmaša i kojeg posjećuju i najveća imena filmske umjetnosti u svijetu (Christopher Lee, Greta Scacchi, Jiří Menzel, Jeremy Irons, John Malkovich i drugi).

  Festival je zbog brojnih gostiju iz redova festivalskih selektora i stranih novinara, ujedno i odskočna daska za hrvatski film u inozemstvo.

  Otvaranje 55. festivala igranog filma u Puli - vatrometU Nacionalnom programu 56. izdanja prikazat ćemo filmove Vjerujem u anđele Nikše Sviličića, dugometražni omnibus grupe redatelja Zagrebačke priče, Crnce Zvonimira Jurića i Gorana Devića, U zemlji čudesa Dejana Šorka, Čovjek ispod stola Nevena Hitreca, Kenjac Antonija Nuića, Ljubavni život domobrana Pave Marinkovića, Metastaze Branka Schmidta u Areni s 35mm vrpce, a Penelopu Bena Ferrisa i Blizinu Zdravka Mustaća u Kinu Valli s HD (High Definition) trake.

  Prikazat ćemo najbolje od Dana hrvatskog filma, odati posvetu laureatima hrvatskih filmskih nagrada za životno djelo, ali i predstaviti sve hrvatske igrane filmove u nastanku. U subotu, 25. srpnja 2009. godine održat će se Hrvatski filmski maraton u okviru kojeg će biti prikazani svi filmovi iz Nacionalnog programa 56. Festivala.

  Otvaranje Kina ValliU Međunarodnom programu biti će prikazan niz filmova odabranih sa najuglednijih svjetskih filmskih festivala, i to u sekciji Europolis-Merdijani na Kaštelu i u Kinu Valli te u PoPularnom programu u Areni. U programu prevladavaju žanrovski filmovi (krimići, komedije, melodrame...), a među nacionalnim kinematografijama ove je godine poseban naglasak na francuskoj.

  Međunarodni program biti će otvoren predigrom 5. izdanja programa Europolis-Meridijani na Kaštelu koja će se održati od subote 11. do petka 17. srpnja 2009. godine s početkom u 21,30 sati. 7 filmova iz predigre biti će reprizirano tijekom festivala u Kinu Valli, a ostalih 7 filmova iz programa Europolis-Meridijani biti će premijerno prikazano tijekom Festivala u Kinu Valli. 4 filma iz Popularnog programa biti će prikazivana u Areni nakon svršetka filma iz Nacionalnog programa.  

  Festivalski doživljaj zaokružuju i brojni popratni programi: Program za djecu Pulica,  Pulska filmska tvornica, izložba Cinemania(c) te natječaj za amaterske filmove 640x480 max.