• Ocjenjivački sud i nagrade u nacionalnom programu

  Zlatna ArenaU Ocjenjivački sud Nacionalnog programa 55. festivala igranog filma u Puli imenovani su:
  Jagoda Kaloper, glumica koja je ostvarila zapažene uloge u filmovima Lisice, Kuća, Gravitacija, W. R. Misterije organizma i dr. te kreirala scenografiju u Zavaravanju i kostime u Dubrovačkom sutonu;
  akademik Nedjeljko Fabrio, autor niza drama, romana, eseja i pripovijetki (Vježbanje života, Berenikina kosa, Smrt Vronskog i dr.), dramaturg, urednik na radiju i televiziji, te profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu;

  Martin Tomić, redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti, montažer filmova Kamenita vrata, Sedma kronika, Polagana predaja, Izgubljeni zavičaj, Dobro jutro, Cijena života, Rani snijeg u Münchenu i dr.

  Nikša Kušelj, član Drame HNK u Zagrebu, igrao glavne uloge u filmovima Konjanik i Kradljivac uspomena i tv-drami Generalov carski osmjeh, zapažen po ulogama u predstavama Dundo Maroje, Priča sa zapadne strane, Opera za tri groša i dr.

  i doc. dr. Nikica Gilić, filmolog koji predaje teoriju filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autor knjiga Uvod u teoriju filmske priče i Filmske vrste i rodovi te uz Brunu Kragića urednik Filmskog leksikona.


  Ocjenjivački sud natjecateljskog Nacionalnog programa hrvatskog igranog filma dodjeljuje slijedeće nagrade:

   

  Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film
  Zlatnu Arenu za režiju
  Zlatnu Arenu za scenarij
  Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu
  Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu
  Zlatnu Arenu za kameru
  Zlatna Arena za montažu
  Zlatnu Arenu za glazbu
  Zlatnu Arenu za scenografiju
  Zlatnu Arenu za kostimografiju

  Ocjenjivački sud može dodijeliti još tri posebne Zlatne
  Arene
  i to: za masku, ton i specijalne efekte u filmu.

  Nagrada Vjesnika Breza prema odluci službenog Ocjenjivačkoga suda dodjeljuje se najboljem debitantu iz jedne od gore navedenih kategorija.

  Na službenoj dodjeli nagrada, dodjeljuje se i nagrada publike Zlatna vrata Pule glasovanjem publike u Areni ocjenom od 1 do 5. Glasovanje se obavlja putem izrezivanja kupona s ulaznice. Rang-lista filmova dnevno se objavljuje u biltenu Festivala. Donator nagrade je Grad Pula.

  Službena nagrada Festivala je i Nagrada Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara. Za nagradu glasuju kritičari akreditirani na Festivalu ocjenjujući filmove službenog programa ocjenom od 1 do 5.

  Hrvatsko društvo filmskih redatelja dodjeljuje Nagradu Fabijan Šovagović za posebni glumački prinos hrvatskoj kinematografiji.

   

  Nagrada Marijan Rotar dodjeljuje se pojedincima i ustanovama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film.

  Sponzorske nagrade mogu se dodjeljivati sukladno sponzorskim ugovorima.

  Pri dodjeli nagrada vrijede slijedeća pravila:

  - niti jedna nagrada ne može se dijeliti ex aequo;
  - nagrada se dodjeljuje za ostvarenje samo u jednom filmu;
  - odluke o nagradama drže se u tajnosti do službene objave na dodjeli nagrada na zatvaranju Festivala.