• 55. pulski festival pratilo 43.800 gledatelja

  Arena na 55. festivaluVijeće Festivala igranog filma u Puli na sjednici održanoj pod predsjedanjem ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića jednoglasno je prihvatilo izvješće o 55. festivalu koje su podnijeli ravnateljica Zdenka Višković-Vukić i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković
   

  Oni su istakli važnost povratka pravog festivalskog ozračja u Pulu, pozitivnih medijskih odjeka, obnove pulskog kina, nabave novog projektora za Arenu, i poziva za strane festivale upućenih nakon pulskih projekcija hrvatskih filmova. 

  Kino ValliPosebno je istaknuto povećanje broja gledatelja Nacionalnog programa u Areni i međunarodnog programu Europolis-Meridijani na Kaštelu i u kinu, pa je tako ove godine festival imao 43.800 gledatelja, što je dosad najveći broj u neovisnoj Hrvatskoj. 

  Festival je dobio dosad najveću pozornost u međunarodnom filmskom tisku, pa su tako po prvi put u najmoćnijem glasilu filmske industrije Variety objavljene kritike triju hrvatskih filmova iz festivalskog programa, a Festival je popraćen i zapaženim novinarskim člancima u Screen Internationalu.
   

  Jednoglasno je prihvaćeno i financijsko izvješće o pozitivnom poslovanju Festivala.

 • Otvorena web stranica kina valli

  Otvorena je web stranica Kina Valli na adresi: http://www.kinovalli.net/

 • Filmu Buick Riviera, Leonu Lučevu i Slavku Štimcu Srce Sarajeva

  Leon Lučev (Buick Riviera, redatelj / directed by Goran Rušinović)Slavko Štimac (Buick Riviera, redatelj / directed by Goran Rušinović)
  Žiri 14. Sarajevo Film Festivala koji su sačinjavali turski redatelj NURI BILGE CEYLAN, britanski redatelj HUGH HUDSON, glumica MARIJA ŠKARIČIĆ, direktor Match Factory MICHAEL WEBER i umjetnička ravnateljica Taormina Film Festivala DEBORAH YOUNG za najbolji film u Regionalnom programu proglasio je BUICK RIVIERA redatelja Gorana Rušinovića (novčanu nagradu od 25,000 € osiguralo je Vijeće Evrope).  

  Srce Sarajeva za Najboljeg glumca dobili su LEON LUČEV i SLAVKO ŠTIMAC za film BUICK RIVIERA (novčanu nagradu od 2,500 € osigurao je DHL). 

   

 • Šest Zlatnih Arena i Oktavijan za Ničijeg sina

  Ničiji sin / No One s Son, redatelj / directed by Arsen Anton OstojićOcjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu Jagoda Kaloper (predsjednica), Nedjeljko Fabrio, Nikica Gilić, Nikša Kušelj i Martin Tomić Veliku zlatnu Arenu za najbolji film u Nacionalnom programu 55. festivala igranog filma u Puli, dodjelio je filmu Ničiji sin redatelja Arsena Antona Ostojića koji je dobio Zlatnu Arenu za režiju.

  Ničiji sin najuspješniji je film ovogodišnjeg Festivala kojem su pripale i Zlatne Arene za specijalne efekte (Drago Poldrugač i Marko Poldrugač), ton (Damir Ključarić i Blaž Andračić), glazbu (Mate Matišić) i najbolju glavnu mušku ulogu (Alen Liverić). Sa četiri Zlatne Arene slijedi ga Nije kraj redatelja Vinka Brešana koji je nagrađen za najbolju kostimografiju (Željka Franulović), scenografiju (Marijo Ivezić), montažu (Sandra Botica Brešan) i sporednu mušku ulogu (Leon Lučev).

  Ocjenjivački sud međunarodnog prgograma dodijelio je Zlatnu Arenu za najbolji film filmu Dvostruka ljubav redatelja Claudea Chabrola, Zlatnu Arenu za najboljeg redatelja redatelju Mikeu Leighu za film Happy-Go-Lucky, a Zlatnu Arenu za najbolju glavnu ulogu glumici Liu Weiwei za film Vjeruj u ljubav u režiji Wanga Xiaoshuaija.

  Pogledajte cjelovit popis nagrađenih.

  Ocjene članova Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji hrvatski dugometražni igrani film bile su slijedeće:

   

  1. NIČIJI SIN, redatelja Arsena Antona Ostojića 3,73

  2. IZA STAKLA, redatelja Zrinka Ogreste 3,67

  3. KINO LIKA, redatelja Dalibora Matanića 3,58

  4. BUICK RIVIERA, redatelja Gorana Rušinovića 3,50

  5. TRI PRIČE O NESPAVANJU, redatelja Tomislava Radića 3,16

  6. NIJE KRAJ, redatelja Vinka Brešana 2,83

  7. ZAPAMTITE VUKOVAR, redatelja Fadila Hadžića 2,18

 • Ocjene publike u Areni za hrvatske filmove

  Nije krajSvojim glasovanjem publika u Areni dodijelila je najveću ocjenu filmu NIJE KRAJ redatelja Vinka Brešana. Ocjene publike su slijedeće:

  1. NIJE KRAJ Vinka Brešana 4,66
  2. NIČIJI SIN Arsena Antona Ostojića 4,52
  3. ZAPAMTITE VUKOVAR Fadila Hadžića 4,47
  4. KINO LIKA Dalibora Matanića 3,91
  5. IZA STAKLA Zrinka Ogreste 3,85
  6. BUICK RIVIERA Gorana Rušinovića 3,37
  7. TRI PRIČE O NESPAVANJU Tomislava Radića 3,19

  Podignite svoje nagrade

  Za vrijeme održavanja 55. festivala igranog filma u Puli odvijala se nagradna igra za sve one koji su glasovali za film u Nacionalnom programu. Sretni gledatelji osvojili su prigodne poklon pakete sponzora Festivala igranog filma u Puli. Izvučeni su listići sa serijskim brojevima:  006448, 005995, 024143, 003441, 022978, 001083l, 000474.

  Dobitnici  se mogu svakodnevno javiti u sjedištu Pula Film Festivala od 28. do 31. srpnja od 10:00 do 13:00 sati uz predočenje dobitnog kupona i preuzeti nagradu.

 • ANKETA INOZEMNIH NOVINARA I SELEKTORA na 55. festivalu

  Pored brojnih službenih festivalskih nagrada ove godine 55. festival igranog filma u Puli organizirao je i neformalnu anketu jedanaest inozemnih selektora i novinara koji su zamoljeni za ocjenu filmova iz Nacionalnog programa.

  Inozemni gosti 55. Festivala igranog filma u Puli iz redova festivalskih selektora i predstavnika međunarodnog filmskog tiska bili su:


  Joel Chapron, predselektor za istočnu Europu Festivala u Cannesu
  Paz Lazaro, programska menadžerica programa PANORAMA Berlinalea
  Bernd Buder, predselektor programa FORUM Berlinalea
  Aliona Shumakova, predselektorica za istočnu Europu Festivala u Veneciji
  Eva Zaoralova, umjetnička ravnateljica Festivala u Karlovym Varyma
  Fernanda Silva, ravnateljica Festivala Festroia, Setubal, Portugal
  Marko Valić, predselektor Festivala u Cottbusu
  Alissa Simon, kritičarka Varietyja
  Nick Holdsworth, šef dopisništva Varietyja za Istočnu Europu
  Edna Fainaru, novinarka Screen Internationala
  Vladan Petković, dopisnik Screen Internationala


  Buick RivieraNajboljim filmom ocijenjen je Buick Riviera Gorana Rušinovića.
  Ovo su njihove prosječne ocjene.


  1. Buick Riviera  4,11
  2. Nije kraj 3,55
  3. Iza stakla 3,27
  4. Ničiji sin 2,88
  5. Kino Lika 2,66
  6. Tri priče o nespavanju 2,30
  7. Zapamtite Vukovar 2,22

 • Špica 55. festivala igranog filma u Puli

  Pogledajte špicu 55. festivala igranog filma u Puli. Autor špice je Dean Bertoldi.
 • Festivalske novine

  Festivalske
  novine broj 1

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 2

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 3

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 4

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 5

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 6

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 7

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 8

  1. dio
  2. dio
  3. dio

  Festivalske
  novine broj 9

  1. dio
  2. dio
  3. dio

   

 • Jolivet, Crayencour i Šerbedžija bili na 55. festivalu

  U Pulu su nakon premijera svojih filmova na festivalima u Cannesu i Veneciji boravile dvije mlade zvijezde francuskog filma: Adrien Jolivet i Stéphanie Crayencour, a s obližnjih Brijuna stigao je međunarodno proslavljeni hrvatski glumac Rade Šerbedžija koji je predstavio dva filma. 
  U srijedu 23. srpnja projekciju filma Ljubavni život najavio je Rade Šerbedžija. U četvrtak, 24. srpnja projekciju filma Kradljivci konja najavio je Adrien Jolivet, a u petak 25. srpnja projekciju filma Ljubav Astreje i Celadona najavila je Stéphanie Crayencour.
 • Christopher Lee susreo se s predsjednikom Mesićem na Vangi

  Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan, Christopher Lee i njegova suprugaPredsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Christopher Lee  Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je glumca Christophera Leeja i njegovu suprugu u subotu 20. srpnja tijekom njihova posjeta Brijunskom otočju.
 • Christopheru Leeju uručena Posebna nagrada U Areni

  Christopher Lee u AreniPočasni gost 55. festivala igranog filma u Puli bio je proslavljeni britanski glumac svjetske karijere Christopher Lee, koji je u svojoj impresivnoj šezdesetogodišnjoj karijeri nastupio u više od 250 filmova i serija, među kojima starije generacije filmofila najviše pamte Drakulu, Mumiju i Čovjeka sa zlatnim pištoljem, a mlađe generacije njegove uloge čarobnjaka Sarumana u trilogiji Gospodar prstenova i Grofa Dookua u Ratovima zvijezda.

  Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Lee je međunarodna filmska zvijezda s uvjerljivo najvećim brojem odigranih uloga, a intenzivno snima i danas. Režiseri s kojima je Lee surađivao među ostalima su i John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Michael Powell, Billy Wilder, Steven Spielberg, George Lucas, Joe Dante, Peter Jackson i Tim Burton.

  Christopher Lee u Puli je 17. srpnja u 21,30 na Kaštelu predstavio svoj omiljeni film Rasputin (Rasputin: The Mad Monk) u režiji Dona Sharpa iz 1966.  19. srpnja od 19,30 (do 20,30) u Kinu Valli održan je razgovor s Christopherom Leejem za medije i građanstvo, a te večeri mu je u Areni uručena posebna festivalska nagrada za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

 • Otvoreno Kino Valli

  Kino ValliU petak 18. srpnja u 18,00 sati posebnim programom za uzvanike otvoreno je obnovljeno pulsko kino. U 20,00 sati održana je hrvatska pretpremijera filma otvaranja PoPularnog programa, BEZ GREŠKE (Flawless) Michaela Radforda, a u 22,00 sata na programu je bila komedija PRAZNE BOCE (Vratne lahve) Jana Sveraka. Ulaz na sve filmske projekcije u Kinu za vrijeme Festivala je slobodan. Kino nosi ime Valli, po prezimenu velike zvijezde svjetskog filma Alide Valli, rođene Puljanke

  Kino ValliGrad s najstarijim filmskim festivalom u državi ponovno dobiva ono što nikada nije niti smio izgubiti: kino. A na njegovom pročelju pisat će prezime u filmskom svijetu najpoznatije Puljanke koja je za života sudjelovala u više od stotinu i dvadeset filmova i surađivala s redateljskim veličinama poput Alfreda Hitchcocka, Carola Reeda, Luchina Viscontija, Michelangela Antonionija, Claudea Chabrola, Piera Paola Pasolinija, Bernarda Bertoluccija i dr.
  Pogledajte sve fotografije s otvaranja kina.

 • Jubilarna Pula posvećena glumicama i glumcima

  Na Festivalu igranog filma u Puli najveću pozornost prirodnom logikom oduvijek su zaokupljali filmski redatelji kao ključne osobe za stvaranje filmova i njihovi glavni autori. U katalozima su uvijek bile samo njihove biografije i filmografije, s njima su se vodili gotovo svi intervjui, oni su najčešće predsjedavali žirijima. Glumice i glumci hrvatskih filmova u Puli nerijetko su bili na margini. Festival igranog filma u Puli svoje 55. izdanje posvećuje upravo njima, nizom konkretnih poteza od kojih će oni publikacijski postati festivalska praksa, od uvrštavanja biografija i portreta u katalog i izrade velikih glumačkih fotografija za Festivalski centar i Filmsku ulicu, preko intervjua u festivalskim novinama i dvostruke zastupljenosti u festivalskom žiriju, do Nagrade Marijan Rotar koju će prvi put dobiti glumac – Igor Galo.
  Predstavljamo vam 20 glumačkih zvijezda Nacionalnog programa 55. Pule! • Letak s rasporedom svih događanja 55. Festivala

  Pogledajte letak s rasporedom projekcija u Areni i na ostalim lokacijama (PDF).
 • Završen pretprogram Krimići na Kaštelu

  Nakon što se pulski Kaštel se na 54. festivalu pokazao idealnom lokacijom za europska i nezavisna svjetska filmska ostvarenja, ove je godine festivalski pretprogram na Kaštelu bio posvećen žanru krimića i produžen na šest dana, od subote 12. do četvrtka 17. srpnja, s početkom u 21,30 sati. Na programu je bilo 6 filmova iz programa Europolis-Meridijani: Nepoznata, Tarot ubojica, Lornina šutnja, Lady Jane, Elitna postrojba i Dvostruka ljubav. Pogledajte sadržaj filmova, fotografije i foršpane.
  Kaštel

  Svi će filmovi biti reprizirani u terminu od 15.30 i 16.00 sati u Kinu Valli za vrijeme glavnog programa 55. Festivala. Pogledajte raspored projekcija na Kaštelu.
  Ulaz je bio slobodan.

 • Arhiv vijesti

 • Sponzori

     

                                     
                          
         
                
            
       
             
     
          Demian     
         
         Caffe Monte    
         
         

  Posjetite internetske stranice naših sponzora.

 • Medijski pokrovitelji

                       

                           
                 
        

   

  Posjetite internetske stranice naših medijskih pokrovitelja.