• Najbolje s Dana hrvatskog filma i zagorka u Kinu Valli

  Plakat 17 DHFOsim natjecateljskog programa u kojem sudjeluju hrvatski dugometražni igrani filmovi, Festival igranog filma u Puli tradicionalno priređuje još jedan program recentne hrvatske filmske produkcije. U Puli se, naime, prikazuju nagrađeni radovi s Dana hrvatskog filma u Zagrebu. U posebnom će dijelu programa biti prikazani laureati 17. dana hrvatskog filma održanih u glavnom gradu Hrvatske od 25. do 30. ožujka 2008. Ove je godine na manifestaciji trijumfirao eksperimentalni film Manire čine čovjeka – Ručak redateljice Ane Hušman koji je osvojio i Veliku nagradu za najbolji film i Nagradu publike.

  Kao i prošle godine, projekcije će imati podnaslove na engleskom jeziku. Pulska festivalska publika te umjetnički ravnatelji i selektori uglednih inozemnih filmskih festivala imaju prigodu vidjeti najbolje hrvatske srednjometražne i kratkometražne igrane, animirane, dokumentarne, eksperimentalne i namjenske filmove te glazbene spotove. Neki su od njih u međuvremenu već osvojili priznanja i na međunarodnim filmskim festivalima, poput animiranih filmova Ona koja mjeri i Morana, nagrađenih na nedavnim festivalima animiranog filma u Zagrebu, odnosno u Annecyju.

  Prije laureata Dana hrvatskog filma biti će prikazan dokumentarno-igrani film Zagorka Biljane Čakić Veselič.


   

  KINO VALLI

  nedjelja, 20. srpnja 2008. u 19,30 sati

  posebna projekcija

   

  Zagorka

   

  dokumentarno-igrani, 87 min, Video (HD)

   

  produkcija Fade In, HRT, Zagreb film

  producenti Magdalena Petrović, Igor Grubić, Vinko Brešan, Vanja Sutlić

   

  režija Biljana Čakić Veselič

  scenarij Biljana Čakić Veselič

  uloge Klara Justić, Irena Hihlik, Vedrana Ćetković, Nada Gačešić Livaković, Nika Jelaska, Bojan Navojec, Vesna Tominac Matačić, Lucija Barišić, Zvonko Novosel, Pero Kvrgić, Žarko Potočnjak, Željko Vukmirica,  Zvonko Zečević, Urša Raukar, Kristina Krepela, Mira Bosanac, Dubravko Sidor, Jagoda Kralj Novak, Mladen Martić, Ana Šetka, Nebojša Borojević, Ivan Talan 

  kamera Boris Krstinić, Jasenko Rasol

  montaža Miran Miošić, Morana Komljenović

  scenografija Velimir Domitrović, Lidija Janković

  kostimografija Vjera Ivanković

  glazba Marko Josipović

  maska Zvjezdana Mikulić, Verica Grgurić

  specijalni efekti Zvonimir Mikšić

  O FILMU: Dokumentarno-igrani film Zagorka govori o Mariji Jurić Zagorki (1873.-1957.), prvoj ženi novinarki u jugoistočnoj Europi, najčitanijoj hrvatskoj književnici, autorici romana Grička vještica, kroničarki grada Zagreba i jednoj od najangažiranijih borkinja za ženska prava; ženi koja je u mnogo čemu bila ispred svog vremena. Potraga za informacijama o Zagorkinom životu počinje tekstom iz njezine autobiografije Što je moja krivnja. U tom tekstu Zagorka moli i to je njezina zadnja želja »da se sastane porota i da se javno sudi njenom radu koji je napadan cijelog njezina života«. Za života i pedeset godina nakon smrti takvu priliku nije dobila. Do sada. Film prikazuje Zagorkin težak životni put, od djetinjstva u disfunkcionalnoj obitelji i prisilnog braka do borbe s novinskim urednicima za priznanje svog novinarskog rada i smrti u nerazjašnjenim okolnostima. Film donosi i arhivske snimke iz Zagorkina vremena prikazujući povijesni kontekst u kojemu je djelovala. Živući svjedoci njezinih posljednih godina života govore pak o usamljenosti i izoliranosti u kojoj je živjela kao starica...

  O REDATELJICI: Biljana Čakić Veselič rođena je 1969. u Vinkovcima. Filmom se počela baviti tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon stečene diplome studirala je filmsku umjetnost u Danskoj (European Film College). Svojim je dokumentarnim filmom Dečko kojem se žurilo osvojila niz priznanja u domovini i inozemstvu, među ostalim i Veliku nagradu Dana hrvatskog filma i nagradu Oktavijan te nagradu na festivalu u Leipzigu. Režirala je i igrani film Jasnovidka te segment Choreography at Sea u omnibusu Über die Grenze - Fünf Ansichten von Nachbarn. 

  ____________________________________________________________


  NAJBOLJE S DANA HRVATSKOG FILMA U PULI

  KINO VALLI

  ponedjeljak, 21. srpnja, 20.00 sati

   

   

  Slučajni sin

   

  dokumentarni, 55 min, DV Cam

   

  produkcija Maxima film

   

  režija Tomislav Mršić, Robert Zuber

  scenarij Davor Šišmanović, Robert Zuber

  kamera Alan Stanković

  montaža Hrvoje Mršić

  glazba Danijel Maoduš

  O FILMU: Dokumentarni film Slučajni sin autobiografska je priča Roberta Zubera. Naime, Robert je udomljeno dijete i toj činjenici, sve do nedavno nije pridavao prevelik značaj jer je kroz svoj dosadašnji život bio ispunjen pažnjom roditelja udomitelja. Ipak, nakon smrti majke udomiteljice, birokratski aparat pokušava ga uvjeriti da on roditelje zapravo nema. Na svoj 31. rođendan Robert odlučuje raščistiti svoje nejasne obiteljske i rodbinske odnose. Stupa u kontakt sa svojom biološkom majkom i pokušava doznati tko mu je biološki otac…

   

  O REDATELJIMA: Mršić Tomislav rođen je 1972. u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova i emisija (Šala nije na liniji 310, Rio bravar, Čardak i na nebu i na zemlji). Danas radi i kao asistent redatelja na igranim filmovima i serijama. Zuber Robert novinar je Hrvatske televizije. Dva puta je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva. Bavi se socijanim i humanitarnim temama, poglavito kroz svoju emisiju Misija. Slučajni sin njegov je drugi dokumentarni film nakon prvijenca Na stanici u Puli.

   

  ____________________________________________________________

  utorak, 22. srpnja u 20,00 sati


   

  Edo Majka – Sevdah o rodama

   

  dokumentarni, 52 min, Digi Beta

   

  produkcija Hrvatska televizija – Dokumentarni program  

   

  režija Silvio Mirošničenko

  scenarij Silvio Mirošničenko

  kamera Ivan Kovač, Damjan Petrović

  montaža Hrvoje Mršić, Nenad Vuković
  glazba Edo Majka, Silvana Armenulić, Amira

  O FILMU: Dokumentarac prati repera Edu Maajku od rodnog Brčkog u Bosni i Hercegovini do Novog Pazara u Sandžaku gdje treba održati prvi takav koncert u tom djelu Srbije. Riječ je o prvom hrvatskom dokumentarcu koji tematizira hip-hop glazbu i donosi do sada nepoznate podatke o popularnom pjevaču i skladatelju Edi Maajki.

   

  O REDATELJU: Silvio Mirošničenko režirao je osamnaest dokumentarnih filmova koji su prikazivani na poznatim svjetskim i domaćim festivalima, od kojih je dio i nagrađen. Jedan je od troje scenarista igranog filma za djecu i mlade Duh u močvari koji je 2006. postigao velik uspjeh u hrvatskim kinima.


  ____________________________________________________________

   

  srijeda, 23. srpnja u 20,00 sati  Manire čine čovjeka – Ručak

   

  eksperimentalni, 15 min, Beta SP

   

  produkcija Studio Pangolin 

   

  režija Ana Hušman

  scenarij Ana Hušman

  kamera Ivan Slipčević

  montaža Iva Kraljević

  animacija Ana Hušman, Dina Rončević

  dodatna animacija Lala Raščić, Marko Rukavina, Maja Krišković, Nicole Hewitt

  O FILMU: Pravila lijepog ponašanja – bontona – na koja nailazimo u priručnicima ističu da pomažu ljudima u boljem međusobnom razumijevanju i olakšavanju komunikacije te da omogućuju da se lakše i s više samopouzdanja krećemo u društvu. Film se bavi običajima pri jelu i piću, komkretno pri ručku. Naime, zajednički je objed središnje mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost...

   

  O REDATELJICI: Ana Hušman rođena je 1977. u Zagrebu. Diplomirala je na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer multimedija. Sudjelovala je na bojnim domaćim i inozemnim izložbama i festivalima. Trenutačnono radi kao vanjska suradnica na matičnoj Akademiji. Za svoj recentni rad dobila je niz domaćih i međunarodnih nagrada. Posljednja dva videa objavila je za EGOBOO.bits pod GNU općom javnom licencom.

   

   

  Bastion

   

  eksperimentalni, 30 min, Digi Beta

   

  produkcija Hrvatski filmski savez 

   

  režija Zdravko Mustać

  scenarij Zdravko Mustać

  uloge Barbara Prpić, Ivana Roščić

  kamera Boris Poljak

  montaža Dubravka Turić
  glazba Matej Meštrović

  O FILMU: Dvije mlade žene uživaju u strastvenoj ljubavnoj vezi. Ali nenadano, jedan nasilni događaj poremeti njihove skladne odnose. Kroz deset rasplinutih slika pratimo nastanak i raspad jedne ljubavne priče...

   

  O REDATELJU: Zdravko Mustać rođen je 1961. u Zadru. Kao pripadnik četvrtog naraštaja splitske škole alternativnog filma realizirao je tijekom 1980-tih dvadesetak kratkih alternativnih filmova. Posljednja dva desetljeća  profesionalno se bavi filmom. Režirao je više od dvadeset dokumentaraca, videoradova te kratkih igranih filmova (Bouquet, Amen, Ludar, Nigredo, Rat za Harmagedon, Sjeti se Sali, Zrmanja i po / in situ, Morena, Sinaj,...) sudjelujući s uspjehom na festivalima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je tri nagrade Oktavijan.

   

   

  Pitala si me

   

  glazbeni spot, 3 min 55 s, HDV

   

  produkcija Dim produkcija 

   

  režija Dinko Klobučar

  scenarij Dinko Klobučar

  kamera Petar Milić

  montaža Dinko Klobučar
  animacija Dinko Klobučar, Josip Klobučar, Boris Barna (design)
  glazba Hladno pivo

  O FILMU: Glazbeni spot kroz simulaciju glazbene kutije s pravim izvođačima prati tijek jedne ljubavne priče...

   

  O REDATELJU: Dinko Klobučar rođen je 1980. u Zagrebu. Diplomirao je informatiku, smjer dizajn, na Tehničkom veleučilistu u Zagrebu. Dvije godine bio je zaposlen u fotostudiju, a zatim dvije godine u tehničkoj školi Tesla gdje je predavao informatiku i vodio vježbe. Bavi se digitalnim videom i postprodukcijom te 3D grafikom i programiranjme. Među ostalim režirao je i glazbene spotove My Way, Ruska i Mornarska majica.

   

   

  Ovog puta ne možemo reći da nismo znali

   

  namjenski, 3 min, Digi Beta

   

  produkcija Žimbra film 

   

  režija Slaven Žimbrek

  scenarij Slaven Žimbrek

  uloge Bjanka Auslender, Božo Švarc

  kamera Želimir Guberović, Predrag Bambić

  montaža Slaven Žimbrek
  glazba Kristijan Lopešić, Slaven Žimbek (odabrali)

  O FILMU: U pokrajini Darfur, u zapadnom Sudanu, od 2003. do danas pripadnici regularne vojske i paramilitarnih postrojba ubili su oko 400 tisuća civila, a više od 2 milijuna prognali iz svojih domova.  U rujnu 2006. u New Yorku je postavljena izložba fotografija pod nazivom Darfur / Darfur kako bi educirala svjetsku javnost o genocidu i  humanitarnoj krizi u Darfuru. Film je snimljen s namjenom da hrvatsku javnost upozori na humanitarnu katastrofu i potakne je na djelovanje te posjet izložbi u Zagrebu...

   

  O REDATELJU: Slaven Žimbrek nezavisni je filmski redatalj i producent. Autor je više od dvadeset kratkometražih i srednjemetražnih filmova (igrani, dokumentarni, namjenski i glazbeni spotovi). Filmom se bavi od 2004., a studirao je na Filmskoj akademiji u New York-u (New York Film Academy) te na filmskom odjelu škole za profesionalne studije Sveučilišta New York (New York University). Dobitnik je nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu.

   

  ____________________________________________________________


  četvrtak, 24. srpnja u 20,00 sati  Krupni otpad

   

  kratkometražni igrani, 20 min, HDV

   

  produkcija Studio dim

   

  režija Igor Mirković

  scenarij Igor Mirković

  uloge Elvis Bošnjak, Veronika Seferović, Marija Kohn, Lucija Šerbedžija 

  kamera Silvestar Kolbas

  montaža Ivana Fumić

   

  O FILMU: Kralj, energični poslovni čovjek, nenadano je upao u nevolju: i supruga i ljubavnica su u isti trenutak prozrele njegove pažljivo konstruirane laži. Zapravo, bio je to jedan od onih dana kada apsolutno sve krene krivo... Film je priča u kojoj se ljudi ne susreću niti razgovaraju, a nagomilane probleme pokušavaju riješiti sms porukama.

   

  O REDATELJU: Igor Mirković je televizijski novinar i dokumentarist iz Zagreba. Od 1989. do 2001. radi kao novinar i urednik, autor brojnih dokumentarnih emisija i političkih magazina, uglavnom za Hrvatsku televiziju (emisije U potrazi, Javna stvar, 007,...). Za svoje dokumentarne reportaže dobio je niz domaćih i međunarodnih nagrada. Od 1998. režira dokumentarne filmove. Filmovi Novo, novo vrijeme (redateljska suradnja s Rajkom Grlićem) i Sretno dijete prikazani su u redovitoj kino-distribuciji i među najgledanijim su hrvatskim filmovima posljednjih godina. Od 1999. član je najužeg kreativnog vodstva Motovun Film Festivala na kojem je obavljao razne dužnosti, a sada je direktor. Režirao je još dva dokumentarna filma Orbanići Unplugged i Deseti film.

   

   

  Ma sve će biti u redu

   

  kratkometražni igrani, 18 min, DV Cam

   

  produkcija Akademija dramske umjetnosti

   

  režija Goran Dević

  scenarij Goran Dević

  uloge Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat 

  kamera Almir Fakić

  montaža Vladimir Gojun

   

  O FILMU: Priča o dva prijatelja koji odlaze na put. Dva prijatelja postat će dva suučesnika u zločinu...

  O REDATELJU: Goran Dević rođen je 1971 u Sisku. Studirao je pravo, arheologiju te filmsku i TV-režiju. Snimio je dva dokumentarna filma Uvozne vrane i Nemam ti šta reć' lijepo, a Ma sve će biti u redu njegov je prvi igrani film. Njegovi su dokumentarni filmovi prikazani na nizu međunarodnih festivala gdje su osvajali i nagrade. S redeteljem Zvonimirom Jurićem napisao je scenarij za dugometražni igrani film Crnci koji će zajedno režirati.  Morana


  animirani, 12 min, 35 mm

   

  produkcija Kenges

   

  režija Simon Bogojević Narath

  scenarij Simon Bogojević Narath

  montaža Simon Bogojević Narath

  animacija Kristijan Dulić

  dodatna animacija Darko Kokić, Goran Mitrović

  glazba Hrvoje Štefotić

   

  O FILMU: Morana je u staroslavenskoj mitologiji božica zla, smrti, tame, podzemlja, personifikacija zime. Korijen riječi mora označaje noćnu moru, nevolju, zatiranje... Kroz dvije paralelne priče udaljene stoljećima metafora Morane određuje sudbine dvojice muškaraca...

   

  O REDATELJU: Simon Bogojević Narath rođen je 1968. u Zagrebu. Diplomirao je 1992. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Eksperimentalnim filmom, videom i videoinstalacijama bavi se od 1990., a tri godine kasnije posvećuje se računalnoj 2D i 3D animaciji. Od 1997. radi kao umjetnički direktor u studiju Kenges. Od 2004. docent je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje drži kolegij Elektronska animacija te na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je niza kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova (Hand Of The Master, Bardo Thodol, Plasticat, Levijatan, Morana) te televizijskih špica (emisija Kokice na HTV-u). Filmovi su mu redovito osvojili prestižne domaće i međunarodne nagrade.

   

   

  Ona koja mjeri

   

  animirani, 6 min 40 s, Beta SP

   

  produkcija Kenges

   

  režija Veljko Popović

  scenarij Veljko Popović

  animacija Marin Kovačić

  dodatna animacija Milivoj Popović, Kristijan Dulić

  modeliranje Milivoj Popović

  glazba Hrvoje Štefotić

   

  O FILMU: Jesmo li uistinu slobodni? Ili smo robovi potrošačke kulture i ograničenja društva u kojem smo rođeni? Postoji li ipak šansa za bijeg?

   

  O REDATELJU: Veljko Popović rođen je 1979. u Splitu. Uz stipendiju grada Splita diplomirao je 2003. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Računalnom grafikom profesionalno se bavi od 1998. Od 2003. radi kao glavni grafičar u studiju za razvoj računalnih igara Lemonade Productions. Godine 2005. suosniva Lemonade 3D, studio za 2D i 3D grafiku i animaciju. Radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu na kolegiju Elektronska animacija.

  ____________________________________________________________

   


   

  Nagrade Ocjenjivačkog suda 17. Dana hrvatskog filma

   

  VELIKA NAGRADA / GRAND PRIX za najbolji film

  eksperimentalni film MANIRE ČINE ČOVJEKA – RUČAK, redateljica Ana Hušman

   

  Nagrada za najbolju režiju

  Goran Dević za kratkometražni igrani film MA SVE ĆE BITI U REDU

   

  Nagrada za najbolji scenarij

  Igor Mirković za kratkometražni igrani film KRUPNI OTPAD

   

  Nagrada za najbolju montažu

  Hrvoje Mršić i Nenad Vuković za dokumentarni film EDO MAJKA – SEVDAH O RODAMA

   

  Nagrada za najbolju glazbu

  Hrvoje Štefotić za animirane filmove MORANA i ONA KOJA MJERI

   

  Nagrada za najbolju kameru

  Boris Poljak za eksperimentalni film BASTION

   

  Nagrada za najboljeg debitanta

  Veljko Popović za animirani film ONA KOJA MJERI

   

  Nagrada za najboljeg producenta

  Kenges za produkciju filmova MORANA i ONA KOJA MJERI

   

   

  Nagrade OKTAVIJAN Hrvatskog društva filmskih kritičara:

   

  kategorija: Kratkometražni igrani film
  KRUPNI OTPAD, redatelj: Igor Mirković

  kategorija: Dokumentarni film
  SLUČAJNI SIN, redatelji: Tomislav Mršić i Robert Zuber

  kategorija: Animirani film
  MORANA, redatelj: Simon Bogojević Narath

  kategorija: Eksperimentalni film
  MANIRE ČINE ČOVJEKA – RUČAK, redateljica Ana Hušman

  kategorija: Namjenski film
  OVOGA PUTA NE MOŽEMO REĆI DA NISMO ZNALI, redatelj Slaven Žimbrek

  kategorija: Glazbeni spot
  PITALA SI ME (Hladno pivo), redatelj: Dinko Klobučar

   

   

  NAGRADA PUBLIKE za najbolji film

  eksperimentalni film MANIRE ČINE ČOVJEKA – RUČAK, redateljica: Ana Hušman