Film pod zvijezdama…

Najstariji filmski festival u Hrvatskoj održava se već 61. godinu, a svo vrijeme njegov je zaštitni znak vječna pulska Arena. Danas je to najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja u petnaest dana festivalskih događanja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi, Pulski filmski festival, prvi je put održan 1953. godine na inicijativu Marijana Rotara kao smotra međunarodne kinematografije, da bi od 1954. pa sve do raspada Jugoslavije bio njenom najvažnijom filmskom manifestacijom, koju su posjećivali brojni filmski umjetnici iz zemlje i inozemstva, uključujući i velikane poput Orsona Wellesa, Miloša Formana, Sophije Loren, Sama Peckinpaha, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Yula Brynnera i drugih.

Od 1992. u Puli se održava festival hrvatskog filma, a od 2001. festival opet ima međunarodni karakter, s nagradama za najbolje strane filmove. Mnogi nagrađeni hrvatski filmovi s Pulskog festivala osvojili su velik broj nagrada na stranim festivalima. Tijekom posljednjih petnaest godina Festival su posjetile velike glumačke zvijezde kao što su John Malkovich, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Greta Scacchi i Christopher Lee, Phillip Noyce, Jiri Menzel.

Natjecateljski dio programa uključuje filmove domaće produkcije, dugometražne i kratkometražne, koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program, programa za djecu, program za mlade, retrospektivni program i program Pulska kinoteka. Prateći programi sastoje se od programa za filmske profesionalnce, filmskih radionica, raznih izložbi posvećenih filmskoj umjetnosti i koncerata. Ocjenjivački sud dodjeljuje glavnu festivalsku nagradu – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodjeljuje se i za najbolju režiju, scenarij, najboljeg glavnog glumca i glumicu, najbolje sporedne uloge, kameru, montažu, glazbu, scenografiju i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

Vespazijanova Arena, u kojoj se Festival održava od svog osnutka, čini ga jednim od tri najveća i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi (The Guardian), na čijim se projekcijama okupi svake večeri do 10 000 gledatelja. Festival se ove godine odvija na 15 različitih lokacija, većinom pod zvjezdanim nebom.

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook YouTube Twitter
novi-t-mobile-logob

Partner festivala.